lauantai 5. marraskuuta 2011

Aaltoja

Ensimmäisen aallon feministit hakivat naisille tasa-arvoisia oikeuksia. Tässä korostettiin sitä että naisille on annettava erilaisia vapauksia ja oikeuksia. Esimerkiksi fundamentalistinen maailmankatsomus nähtiin tässä sovinismina ja tätä kautta riskinä ; Niissähän nainen pakotetaan pukeutumaan tietyllä tavalla ja tekemään tiettyjä asioita, ja tätä miesten ja naisten erioikeuksisuutta perusteltiin uskonnolla ja haluttiin näin tehdä siitä kyseenalaistamaton. Näin naisten epätasa-arvo näkyi juuri siinä että naiselle sopivana nähtiin vain tietyt asiat ja nämä soveliaisuusnormit pakottivat naisen "hellan ja nyrkin väliin".

Tästä jatkumona seurasikin toisen aallon feminismi, joka taas otti esiin pornografian vastustamisen. Naiset nähtiin välineellistettyinä.

Toisen aallon feminismi kuvataan sarjassa "Married...with children" (suom. "Pulmuset") siten, että naisen ruumista ei pidä ihailla, vaan pelätä ja inhota - ja pitää mahdollisimman peitettynä. Tämä kuvastaa häijysti mutta tietyllä asteella todenmukaisesti sitä, että tässä linjamassa todellakin ajettiin sitä linjaa, jossa oltiin aika moralistisia ja haluttiin karsia nimenomaan naisten tekemisiä, koska miehet nähtiin seksuaalisesti ja eettisesti valtaapitävinä jotka eivät halua pitää naisten puolta, ja käyttävät siksi varomattomia naisia hyväkseen.

Tämä moderni ja uusi ja tuoreelta tuulahdukselta näyttävä näkemys olikin täsmälleen samaa kuin mitä ns. ensimmäisen aallon fundamentalistit olivat ajaneet jo kauan tätä ennen. Tämän tajunneet feministit ovat sitten aivan eri aaltoa ja he näyttävät ajavan vahvasti niitä samoja teemoja mitä ensimmäisen aallon feministit. Tosin aiheet ovat vaihtuneet, vaikka argumentaatioiden teemat ovatkin samat.

Ei kommentteja: