maanantai 21. marraskuuta 2011

Eipä taakka paina selkää

"Crackedissä" oli kuvakilpailu jossa huviteltiin tietokonepelien epärealistisuuden kustannuksella. Niissä oli esimerkiksi taakkojensa alle murtuvia hahmoja. Erityishuomioni sai kuva numero 26, jossa on "Final Fantasy VII":sta tuttu Cloud Strife. Hän on kumarassa asennossa ison miekkansa kanssa ja yllä on pelille ominainen varoitusruutu "Chronic Back Pain Strikes!"

Tietokonepelien isojen miekkojen kantajat ovatkin usein hyvin kumarassa. Cloud Strife edustaa itse asiassa varsin ryhdikästä mallia, vaikka hänenkin asentonsa on kiistämättä varsin huono selälle.

Tämä tietysti korostaa miekan massiivisuutta ja painoa ja saa voimakkuuden ja vaarallisuuden mielikuvat syntymään. Kuitenkin miekka on miekkamiehelle työkalu ja sitä koskien olisi itse asiassa muistettava työergonomiapuolikin. Isoja painoja ei saisi nostella kumarissa selin, ainakin jos aikoo nostelusta itselleen ammatin. Itse asiassa miekkailussa paras tasapainokin tapahtuu suorilla selin. - Toki monet miekkamiehet esittävät manuaaleissakin kiveriä asentoja. Mutta kun niitäkin katsoo, huomaa niissä aina ojentuneen selän.

Tämä asennon ja ergonomian tärkeys on hyvä muistaa vaikka miekkojen painoja onkin "vakavasti liioiteltu" isoimpien miekkojen 4-6 kiloa on kuitenkin paino joka nopeasti liikkuessaan aikaansaa erilaisia vetoja ruumiiseen. Huonolla ergonomialla voi rikkoa esimerkiksi ranteensa -tai selkänsä.

Asennossa lienee kuitenkin jotain olennaista. Sillä kun kysyin että mitenköhän pitkälle pääsisin jos joku päivä lähtisin Jakomäen harjoitushallilta ja kantaisin pitkää miekkaani avoimesti ulkona selässä. Että miten kauan kestäisi kävely ennen kuin poliisit tulisivat. Kommenttina oli jotain sen suuntaista että matka riippuisi siitä kulkisinko etukumarassa vai takakumarassa. Sillä takakumarassa kulkevat näyttävät koomisilta eivätkä vakavasti otettavilta. Sen sijaan etukumarassa näyttää aggressiivisemmalta ja uhkaavammalta. Kuitenkin minä varoisin enemmän takakumaramiestä, hän sentään on ymmärtänyt että miekka on paitsi lyömäase, myös jokin joka suojaa ruumista ja että "miekan taakse" on kätevää mennä suojaan.

Ei kommentteja: