keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Lahjukset ja kiristys

Julistajien perusvalikoimassa on lahjonta. On nimittäin tavallista että he ensin kehuvat näkemyksiäsi mielenkiintoiseksi, kutsuvat kahvilaan jossa mahdollisesti jopa tarjoavat jotain. Ja sitten sen sijaan että keskusteltaisiin siitä mitä vielä kutsuttaessa on sanottu "mielenkiintoiseksi" jota halutaan "kuunnella" jää sivuun ja kaikessa on kysymyksessä siitä miten uskovainen yrittää levittää omaa maailmankuvaansa ja sanomaansa sinulle. Mieleeni muistuu eräskin kerta, kun minut pyydettiin pizzalle, ja yksinkertaisesti kokeilin että päästäänkö siihen "minun kuunteluun" yhtään missään vaiheessa. Siksi ohitin kaikki heitetyt argumentit yksinkertaisella lausumilla jotka osoittivat että en pidä niitä kovin vakuuttavina tai edes tärkeinä. Lopputuloksena oli uskovaisen turhautunut lausunto "minulla on viesti, jonka haluan välittää, enkä nyt ymmärrä miten saisin sinut ymmärtämään." Tämä kuvasi sitä, että kysymyksessä ei ollut mikään "minun mielenkiintoisuus" vaan aivan yksinkertainen halu käännyttää.

Näissä toimii omituinen vastavuoroisuuden idea. Kehu ja kutsu ja lupa tarjota ovat jo itsessään. jotain "jota annetaan" ja kuuntelu on jotain jota halutaan vastineeksi. Kyseessä ei selvästi ole pyyteettömyys, koska tätä vastakuuntelemista odotetaan ja suorastaan vaaditaan. Ja turhaudutaan silminnähden jos tähän ei suostuta (ja maksetaan jopa ne omat pizzat joita on kuitenkin tarjottu).

Kuitenkin kenties kummallisimmilleen tämä nousee Jehovan Todistajien parissa. Esimerkiksi feissatessani "Kirkon ulkomaanavulle" kohtasin Jehovan Todistajilta toimintaa jossa he ensin tulevat kuuntelemaan, eivät lahjoita mitään, ja sitten sanovat että "kun nyt olen kuunnellut sinua, niin kuuntele sinä minua". Tilanne on absurdi, koska varainkerääjän pääasiallinen tehtävä on kerätä rahaa. Jehovan Todistaja on siis haaskannut virka-aikaani ja varmistanut että työtehtäväni sujuvat hieman huonommin. Ja vaatii sitten että kiitokseksi luovun siitä työtehtävästä vähäksi aikaa ja haaskaan omaa henkilökohtaista aikaani hänelle.

Vastaavaan käyttäytymiseen törmää myös muussa asiakaspalvelutehtävässä aina silloin tällöin. Ainut tietämäni turvasatama tälle on työskennellä bingossa, joka on uhkapeliä jota Jehovan Todistajat eivät harrasta eivätkä siksi ilmesty bingotupiin viemään aikaa ja vaatimaan tästä kiusaamisesta kiitosta ja rapsutusta.

Asia voi tietysti mennä pidemmällekin. Esimerkiksi minä suututin evoluutiokysymyksellä erään meillä vierailleen Jehovan Todistajan. Joka sitten kosti lähettelemällä minulle kotiosoitteeseen pilkallisia kortteja, esimerkiksi silloin kun hän kävi ulkomailla. Viesti oli että evolutionismi olisi jotenkin ero miksi hän on älykkäästi suunnitellut loman ja minä olen kotona. Hän myös halveksi kotiani. Hän ei näyttänyt ymmärtävän että tämä elämäntapa oli likimain täydellistä ja olimme laskelmoineet jotta saisimme elellä pikkuvuokralla kauan. Esimerkiksi vuorottelimme opinnoissamme. Ulkomailla käymistä vältettiin pääasiassa puolisoni allergioiden takia - ja kun käy meillä ja näkee kirja- sarjakuva ja miekkakokoelmani, pitäisi tajuta että sillä hinnalla olisi rehellisesti sanoen taatusti käynyt ulkomailla aivan hemmetin paljon. Tämä Jehovan Todistaja ei lähetellyt tämänlaista viestiä köyhille jehovan todistajille jotka eivät matkoilla käyneet.

Vuosia myöhemmin hän törmäsi meihin julistustehtävissä ja hieman nolasin häntä tässä yhteydessä. Tai siis lähinnä lainasin sanomisiaan vieraan edessä. Hän pyyteli nolosti anteeksi. Ja kun en ollut oikein innokas antamaan, Jehovan Todistaja -kaverikin tuli avuksi selittämään miten pitäisi olla armelias ja unohtaa kun anteeksipyydetään. Tämäkin strategia on tuttu kaikessa uskonnollisessa pahanteossa. Kun uskova selittää että "sori, innostuin vain Jeesuksesta ja tein ylilyönnin, anteeksi" niin sen pitäisi riittää. Jos et vain ohita "tunnustetuksi asti selvää" ja alleviivattua rikosta ja pahuutta, olet itse paha. Näin uskovaisen pitäisi antaa vain toistella tekojaan ja "innostua" jatkossakin. Näin uskva ei koskaan joudu vastaamaan tekosistaan ja voi ikään kuin luvan kanssa aina toimia kusipäisesti ja nollata pahuutensa seuraukset "anteeksi" -sana -automaatilla.

Ei muuten riittänyt anteeksipyyntö kahvilassakaan.
Kirjoittaja harkitsee vakavasti bingovaltioon muuttamista. Tai sellaisen perustamista.

Ei kommentteja: