lauantai 5. marraskuuta 2011

Puku vaatii miestä ja tiukat housut tekevät sellaisen

Vaatteiden on kerrottu tekevän miehen. Usein tässä on takana ajatus siitä että muoti ja tyylikkyys kuvaavat ja heijastavat ihmistä itseään ja hänen statustaan ja muuta suhdettaan ympäristöön.

Tämä esteettinen kanta näkyy siinä
1: Ihmiset suhtautuvat samaan henkilöön eri tavalla kun hän on esimerkiksi pukeutunut pukuun, kuin jos hän olisi pukeutunut hippien asusteisiin. Ja tosiasiassa ihminen sosiaalisena eläimenä myös heijastaa tätä muiden hänen tarjoamaa kokemusmaailmaa. Saatu hymy ja kohteliaisuus on helpompaa palauttaa.
2: Ihmiset haluavat heijastaa tarinaa. Näin esimerkiksi pehmo joka haluaa kertoa itsestään tarinan siitä että hän on kova, voi laittaa päälleen nahkatakkia ja niittejä. Näin hän viestittää itsestään jotain. Tämän voi toki nähdä eräänlaisena tekopyhyytenä, mutta siinä on toisaalta myös viesti MacIntyren moraalikäsitykseen ; Hänestähän etiikka on juuri sen esiintuomista että minkälaisessa tarinassa ihminen haluaa olla mukana. Sankarikuva ja osallistumis-identiteetin rakentamisen halu kertoo ihmisen etiikkakäsityksestä, vaikka ihminen epäonnistuisikin tässä pyrinnössään käytännössä.
+ Ylläolevista tulee helposti itseäänruokkiva kehä. Pukeutuminen viestii ja moni uskoo näitä viestejä, koska he eivät tunne kaikkia ihmisiä. Näin tekopyhyys näkyy helposti lähinnä ystäville. Muut kokevat vain nämä viestittävät signaalit. Näin enemmistö kohtelee ihmistä viestien kautta. Pukeutuminen on siis paitsi suojaa säältä ja vastaavaa, myös jonkinlaista viestintää. Suojahaalarikin voi jo funktionsa kautta kertoa fyysisen työn tekemisestä ; Ihminen viestittää tarvitsevansa tämänlaista pukua.

Miltei kaikki miettivät jossain määrin pukeutumista tältä kannalta. Umberto Eco on kuitenkin miettinyt myös sitä miltä vaate tuntuu käyttäjästään. Tässä hän ei kiinnitä huomiota ulkonäköasioihin, vaan siihen että vaatteet ovat aina kosketuksessa ihoon. Ihminen saa kosketuksen kautta viestejä pukeutumisestaan. Hän nosti esimerkiksi tiukat farmarihousut, jotka saivat aikaan "lantiolla ajattelemista". Näin tiukat housut vaikuttaisivat esimerkiksi miesten käyttäytymiseen. He ovat sukuelimistään tietoisempia ja tämä vaikuttaa käyttäytymiseen.

Econ ajatus voi tietysti tuntua hieman esoteeriselta, mutta sen ydin on kuitenkin melko yksinkertainen. Esimerkiksi huonot kengät hiertävät ja ärsyttävät ja tämä vaikuttaa ihmisten mielentilaan. Samoin jokainen puvussa ja tiukassa kravatissa hikoillut tietää että puku tosiaan vaatii miestä. ; Ei ihme että tunteet tavataan monissa kielissä liittää tuntoaistiin. - Suomen tunto ja tunteet ovat samaa pohjaa, kuten englannin "feel" ja "feelings".

Ei kommentteja: