sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Lohduttavaa (kuin saisi tankata kerosiinia tankkiin)

Monilla ihmisillä on lentopelkoa. Tämä ei tietysti yllätä, kun ajattelee että sitä pitäisi ahtautua selvästi ilmaa painavampaan laitteeseen joka roikkuu "ei missään" ja jonka konehäiriö tappaa sinut melko varmasti. Suoraan sanoen ei ole ihmeellistä että jokainen intuitiivisen ajattelun solu sotii tieteellistä ajattelua vastaan ja synnyttää pelon lentämisestä. Lentokoneen ikkunasta katsoja kun on ollut historiassa verrannollinen lähinnä kallioiden reunoilta kurkistelijoihin ; Biologinen kone taatusti sanoo että kaikenlainen kurottelu ei välttämättä ole hirveän hyvä temppu.

Usein näitä lentopelkoisia kannustetaan tilastotieteellä. Esimerkiksi kerrotaan että ihmisen riski kuolla lento-onnettomuudessa on hyvin pieni verrattuna saman matkan käymiseen autolla. Tämän ajatellaan osaavan laittaa lentämisen tuttuun kontekstiin ja tätä kautta se muuttuisi käsitettäväksi. Näin pelon ajatellaan murtuvan järjen avulla.

Kuitenkin jotkut ihmisistä, kuten esimerkiksi minä, ovat sen verran monisäikeisellä tavalla kyynisiä, että tämänlainen rinnastus antaakin lähinnä kuvaa muusta matkailusta, kuten autoilusta ja sen turvallisuudesta. Tämän lopputulemana onkin kenties jopa se, että lentopelko säilyy, ja tämä uhka vain osataan nyt yhdistää tavallisiinkin autoihin.

Mutta vain joskus tilastovertailu tuottaa iloa ja edistystä. Sillä vain hyvin harvoin kahden tilaston näkeminen rinnakkain johtaa siihen että sitä kehittelee vakuuttavasti muotoiltuja monisivuisia asiakirjoja liikenneministeriöön. Sellaisia kuten "näin teen kaduistamme turvalliset siten että kaikki autot korvataan lentokoneilla", jossa selitetään miten projekti voidaan aloittaa bussien korvaamisella lentokoneilla ja kokeiluajan jälkeen tilanne voidaan laajentaa koskemaan kaikkia henkilöautoja.

1 kommentti:

MrrKAT kirjoitti...

Muistuttaa tätä tilannetta:

Vanhemman sukulaisen kanssa tulee (useammin ystävällistä) kiistaa, kun tyrkyttää sitä ja sitä syötäväksi (punajuuri) argumenttina että on terveellistä. Mutta ei se siitä yhtään sen makeampaa tee.
Äsken vasta huomasin että useasti turhaan tyrkyttämäni herkut, eli terveellinen raakakaali ja appelsiinimehu, eivät maistukaan hälle. No nyt mulla on hyviä "vasta-argumentteja".. :D