torstai 19. huhtikuuta 2012

"Mielenterveydeksi!"

Vakiintuneet hyvät tavat neuvovat että jos joku aivastaa, sanotaan "terveydeksi". Harvemmin se kuitenkaan on - aivastus ei ole maailman hygieenisimpiä asioita. Kuitenkin lausahdus voidaan nähdä kauniina toiveena tulevaisuudesta joka on parempi kuin nykyaika.

Englantilainen tapaperinne tuntee vastaavan käytänteen. He käyttävät sanontaa "bless you". Tässä on taustalla uskomus, jonka mukaan aivastus johtuu siitä että sielu yrittää karata ruumiista. Näin aivastus ei ole sielläkään kovin siunauksellinen.

Tietysti maallisina aikoina sisällöt ovat etääntyneet etenkin brittiläisestä perinteestä. Maallisina aikoina kun ei uskota sielun pakenemiseen. Kannatamme pelkästään bakteereja, viruksia ja muita taudinaiheuttajia. Mutta nykyaikainenkin ihminen voi joskus miettiä miten englantilaisessa uskomuksessa on järkeä - eihän sitä tarvitse kuin katsoa nenäliinaan ja nähdä minkälaista ektoplasmaa siinä on. Näin vanhakin perinne on tavallaan järkeenkäypä.

Pääasia kuitenkin on se, että "terveydeksi" -toivotusta pidetään kohteliaana. Siinä nähdään kauniita sävyjä kun toinen näyttää pieniä sairauden merkkejä ja tämä huomioidaan ja toivotaan tervehtymistä.

Jostain syystä kulttuurimme ei kuitenkaan lausuta "mielenterveydeksi" silloin kun toinen alkaa höperehtimään jotain omituista. Kuten selittämään briteistä ja ektoplasmoista.

Ei kommentteja: