torstai 3. toukokuuta 2012

Sillä se lähtee millä se on tullutkin

Aikuisessa Ihmisessä on hieman päälle 200 luuta ja noin 620 lihasta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmisten asentojen kuvaaminen olisi yleisesti ottaen valtavan työlästä. Siksi esimerkiksi itsepuolustuksessa joudutaan käytännössä käyttämään mielikuvia siinä vaiheessa kun karkeasta asennosta siirrytään hienovivahteisempaan ongelmaan. Joskus mielikuvat saattavat tietysit jopa luoda omituisia näkemyksiä. KI -uskomus toimii varmasti kamppailullisena mielikuvana. Kuitenkin visualisointi voidaan nähdä "vain" mielikuvituksen käyttönä apuna.

Otan tästä yksinkertaisen esimerkin omasta elämästäni.

Sairaslomallani pelasin hyvin paljon PlayStationia. Ja peliergonomia muuttuu merkittäväksi kun peliaikaa rupeaa kertymään. Olen toki pelannut hyvin pitkiä pelimaratoneja pöytäkoneella ja niiden kohdalla asentoni on riittävän ergonominan. Kuitenkaan pelikonsolien ohjaimet ovat minulle kaikkea muuta kuin siistissä otteessa ; Ne jotka ovat pelailleet lapsesta asti ovat hyvin rentoja ja käteviä. Minä taas puristan ohjainta omituisesti niin että kämmeneni köyristyvät puristamaan ohjainta. Olen siis hieman kuin autoa ajaessa ne vanhat sedät jotka eivät vain käännä rattia vaan kääntyvät ratin mukana. Tämä johtaa luonnollisesti hyvin voimakkaisiin jumiutumisiin ; Siinä vaiheessa kun asiat ovat raskaita on kaltaiseni riisitikun tietysti soveliasta miettiä sitä että onko voimapuoli kunnossa. Mutta viimeistään siinä vaiheessa kun yhden maitolitran nostaminen tuottaa kipua on selvää että kysymys ei ole voimasta vaan siitä että paikat ovat hyvin jumissa.

Jumiutuminen taas ei koskaan ole vain jumiutuma. Itse asiassa itsepuolustuslajeissa oppikin vähintään sen, että sormiluut ovat yhteydesä kämmeneen ja kämmen ranteeseen ja tästä päästään eteenpäin. Siksi sormenpäästä saadulla otteella voi jopa saada aikuisen ison miehen kaatumaan. (Mikäli hän ei siedä kipua, tämä on ja jos tarttuja tietää mitä tekee.) Näin ollen kämmenluiden jumiutumisella oli seurauksia. Pääasiassa hartioihin. Ja hartiat. Ne ovat jumiutumisessa kaiken pahan lähde. Hartiat vaikuttavat siihen miten kannat päätäsi. Tämä vaikuttaa painopisteeseen ja sen joustavuuteen. Tämä johtaa asentokorjauksiin, pääasiassa siihen miten lantio ja jalat kompensoivat muuttuneen ja vähemmän joustavan tilan. Hartiat vaikuttavat aina kävelemiseen ja liikkumiseen. Itsepuolustuksen harjoittamisessa oma kehon olemassaolotieto kasvaa niin että tämän tiedostaa paremmin. (Mikä on tietysti ärsyttävää koska ei ole mukavaa tiedostaa miten oma ruumis on tyhmästi ja kompuroiva.)

Näin ollen minulla oli nörttiydestä johtuva ongelma. Tämän ratkaisu voisi tietysti olla helppo. "Älä tee sitä". Mutta se ei toimisi. Myös peliergonomian parantaminen olisi keino, mutta jos osaisin tehdä sen olisin tehnyt sen jo. Tämä toki parantuu ajan kanssa, mutta tämä ratkaisee ongelman vasta tulevaisuudessa. Maitopurkki on sen sijaan pöydällä ja vaatii ankarasti jääkaappia.

Ratkaisu saatiinkin siitä että elämääni lisättiin nörttiyttä. Sain harjoitteen jota tehdä pelaamisen jälkeen. Tässä käsiä pitää ojentaa sivulle hyvin tietyllä tavalla. Hartioiden pitää olla rentoina ja kämmeniä pitää nostaa tietyllä tavalla ylöspäin. Aluksi minulle annettiin mielikuva ansaseinistä jotka lähenevät ja niitä kuvitteellisia seiniä minun tulisi työntää. Ongelmana tässä oli vain se, että minun mielikuvieni ansaseinät olivat ilmeisesti ylivoimakkaita ja siksi hartiani olivat väärin ja asennossa oli liian ponnisteleva. "Assassins Creed" salamurhaajien hidden bladen kuvittelu taas käänsi kyynärspäitäni liian lukkoon kun tavoitteena olisi rentouttaa jänteitä ja niveliä ja venyttää toisia juuri oikein. Ratkaisuksi saatiin "Iron Man" -sarjakuvahahmo joka ampuu kämmenistään pulssisalamoita, sellaisia omituisia energiahässäköitä. Tällä mielikuvalla asento saatiin osuvaksi.

On tietysti kätevämpää kuvitella se todeksi koska silloin se toimi paremmin ; Jos joku kysyy, olen tästä lähtien Anthony Stark, narsistinen keksijä, entinen asetehtailija ja nykyinen energiatehtailija, monimiljardööri, juoppo ja gigolo. (Ja virallisesti kiellän teitä nauramasta tuon viimeisen kohdalla. Vetoan siihen arvokkaaseen harmoniseen uskonnonvapauspehmoiluun jonka kautta KI -voimaan suhtautuminen skeptisesti herättää oikeuden paheksua skeptikkoa.)

Ei kommentteja: