sunnuntai 20. toukokuuta 2012

capital punishment

Monet tietämäni ihmiset pitävät "Dexter" sarjaa jossain määrin humoristisena sarjana. Tämä onnistuu tietysti siten, että vaikka sarjan perusidea ja ydinhahmo ovatkin melko makaabereja, on aihetta liennytetty ja teeman väkivaltaisuutta käsitellään aina surreaalisoimalla tilanteita sen verran, että katsoja etääntyy eikä samastu liikaa. Minua sarja on kuitenkin ahdistanut aina, enkä olekaan katsonut kovinkaan montaa jaksoa.

Kuitenkin sarjan perusidea on tullut selväksi ja tätä voidaan käyttää "johonkin".

Tarkalleen ottaen sarjan perushahmo on erinomaisen taitava veriroiskeita tutkiva poliisi, Dexter Morgan. Hän on myös sarjamurhaaja joka metsästää sarjamurhaajia. Dexter tappaa ihmisiä jotka oikeus on tuominnut syyttömiksi.

Mielenkiintoista on sarjan metataso, joka nousee hyvinkin syvälle. Toki jo ajatus sarjamurhaajasta joka tappaa sarjamurhaajia on itsessään metaa. Tähän saa lisää vääntöjä kun tiedostaa että Dexterin oman logiikan mukaan hän on itse itsensä kohdeuhri ; Hänhän pakoilee poliisia varsin onnistuneesti, eikä monien tuotantokausien aikana ole jäänyt kiinni rikoksista.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että Dexter toimii Miamissa. Tämä on varsin epämiellyttävä paikka toimia sarjamurhaajana, koska Miami on Floridassa. Ja Floridassa on käytössä kuolemantuomioita. Jos Dexter haluaisi maksimoida oman tilanteensa, hänen kannattaisi kenties harjoittaa sarjamurhaamistoimintaansa jossain muualla.

Mutta sitten toisaalta juuri se, että Dexter kaikesta huolimatta on nimenomaan Floridassa eikä jossain muualla on vahva tarinankerronnallinen merkki siitä että sarjan käsikirjoittajat ovat halunneet nostaa Dexterin Floridaan syistä jotka eivät ole pelkästään satunnaisia.

Dexter Morganhan vain toteuttaa omalla tavallaan paikallista oikeusjärjestelmää ja sen rangaistuksia, ainut joka erottaa hänen tappamansa ihmiset kuolemaantuomituista on ennen kaikkea poliisien töpeksintä. Dexter voidaankin siis itse asiassa nähdä vahvasti Floridan osavaltion oikeusjärjestelmän symbolina. Näin Dexter -sarja muuttuu yhteiskuntaan kantaa ottavaksi, luultavasti yhteiskuntakriittiseksi, melko omituisella tavalla.

Amerikkalainen oikeudenmukaisuustarinointi on aina pitänyt sisällään miehen joka individualistisesti "ohittaa byrokratian" ja toimii oikeuden airueena. "Laki olen minä" -henkiset lausumatkin ovat tulleet tutuiksi. Se, että tämä on tavallisesti esitetty suoran ja reilun lännenmiehen kautta on luultavasti kätkenyt ihmisten mielistä sitä, että tämänlainen "lynkkausasenne" tarkoittaa sitä että antaa oikeuden nimen omaan Dexter Morganin kaltaisille hahmoille.

Näin ollen onkin mielenkiintoista seurata, ajautuuko Dexter Morgan sarjan lopulla itsemurhaan vai saadaanko hänet kiinni, jolloin hänet tapetaan samaan tapaan kuin hän teki muille. (Tähän sarjaan ei oikein sovi muunlaiset lopetukset, joten sarja joko "loppuu kesken" tai ajautuu väistämättä jonkinlaiseen erityiseen ultinmaattiseen metailujaksoon.)

Tätä katsoessa voi miettiä sitten sitä aikooko Floridan osavaltio harkita kuolemanrangaistuksen lopettamista. Vai olisiko Dexter Morganin arvomaailma sittenkin jotain jota olisi humoristisen hupaisaa saada vaikkapa tänne kotosuomeen.

Ei kommentteja: