Yliopistoon menee opiskelemaan fiksuja nuoria. Tästä kaikki ovat kokolailla samaa mieltä. Kuitenkin on varsin tavallista että yliopistossa opiskelleita kuvataan sellaisilla termeillä jotka viittaavat heidän olevan todellisuudesta etääntyneitä. Puhutaan norsunluutornista ja vastaavista.
Tässä mielikuvassa yliopisto näyttääkin olevan jokin laitos joka indusoi itseensä kaiken järkevyyden. Järki menee nuorten päässä yliopistoon, sitten ihmiset menevät järkensä menettäneinä sieltä ulos. Yliopisto onkin siksi laitos joka sanoo että "olemme testanneet sinut älykkääksi *Whoosh*1 ota tästä juristin, taloustieteilijän tai ties minkälie luihusen tutkinto ja mene kuljeksimaan ihmisten maailmassa".
Jos energian säilymislain kaltainen asia toimii viisaudessakin, on selvää että se viisaus sitten jää jonnekin. Näin se yliopisto muuttuu yhä järkevämmäksi laitokseksi. Tämä on sitten kai se yliopiston tarkoitus. Ei elämää vaan koulua varten menevät sinne yliopistoon.
Ja näin esimerkiksi Timo Soini joutuu rakentamaan sellaisia termejä kuin "maisterisjätkä" voidakseen viitata että häneen tämä yliopiston vaikutus ei ole tarttunut, eli että hän on yhä todellisuudessa kiinni. Miettikää nyt. Kun normaali ihminen kuulee jonkun käyneen yliopiston voi hän aivan syystä pelästyä että siinä on taas ihminen jonka viisaus on imetty päästä *Whoosh*. Että sitä ensin viaton fiksu nuori nukahtaa luennolla ja huomaakin että on joku arvon professori on käynyt uneksiessa syömässä mielen että *whoosh* vaan! Ja ehkä tässä on kyseessä joku infektio. Sellainen kuin zombie -elokuvissa. Että tämän tietävät ihmiset ja huutavat toisilleen että "paetkaa hyvät kohtalotoverit ja kohtalotoverittaret!"
Mutta sitten Soini keksii tälläisen sanan kertomaan että hän on suojannut mieltään koulutuksen pahoilta voimilta. Tätä suojautumista ei herran puheita kuunnellen olekaan vaikeaa uskoa. Onkin selvää että mitä Soinin päässä sitten onkin, se on taatusti herran omaa.
Niin, minä muuten opiskelin ammattikorkeassa, en yliopistossa. Ihan varmuuden vuoksi tämä.
Mutta jos luulitte että yliopisto on jotain, niin on hyvä ottaa esiin filosofia. Opiskeluaikanani vietin aikaa kirjastossa ja jostain syystä aloin keskittymään erityisesti tämän filosofia -alan kirjallisuuteen. Pääsyy voi olla se, että nämä eivät olleet sitä alaa jota opiskelin. Kun kirja on läksykirja ja siitä alasta johon olet työllä tuskalla lukenut, on luontevaa että ihminen ei pidä siitä vaan sen sijaan kiinnostuu kaikesta muusta.
Tämän vuoksi luinkin kaikki filosofiankirjat muutamasta kirjastosta. Noo -aploodeja nyt tästä saavutuksesta! Kiitos. Valitettavasti maailmassa on joitain idiootteja jotka uskovat että tämä on lukijan saavutus. Oikeasti tämä kuitenkin kertoo kirjastojen tilasta. Että ketkä äsken antoivatkaan niitä aplodeja?
Mutta niin.
Siis jos luulitte että yliopisto tekee hulluksi? Ei tarvitse kun sanoa sana "filosofia."
Joku voisi ajatella että hulluutta tuottaisi uskonnollinen hurahtaminen. Joku voisi ajatella että hulluutta tuottaisi huumesienien polttelu. Joku voisi ajatella että hulluutta tuottaisi se, että kävelee kadulla takaperin, valelee päälleen jugurttia ja laulaa samalla "sataa sataa ropisee pilipilipom". Mutta nämä ovat oireita, näkyvää käytöstä, sitä johon kiinnitämme huomiota. Se oikea ongelma, se hulluus, on syvemmällä.
Mutta kamaan, filosofia. Kuka teistä on koskaan tavannut filosofia? Ne kaikki ovat outoja. Siis ou-to-ja.
Tämä on kiinnostavaa. Koska filosofiassahan on sanana kysymys viisauden rakastamisesta! Ihmiset siis kiinnostuvat tämänlaisista suurista asioista kuin viisaus ja sitten heistä tulee todella outoja. Aikamoinen paradoksi tämä. Ei varmaan ihan tyytyväisyyttä tuottaisi jos sanotaan että "tuossa tavoite - tälläiseksi tulet". Jos ennen filosofiaan tutustumista annettaisiin nämä ehdot, niin ihminen pakenisi paikalta. Että älkäämme tälläiseen holoferneen sopimukseen astuko. Mutta jälkikäteen filosofit ovat tyytyväisiä kohtaloonsa. Tämä tyytyväisyys kertookin paljon.
On ehkä vähän epäselvää ovatko filosofiasta innostuvat koskaan olleetkaan viisaita. Ehkä tämän alan kohdalla on niin että mitään viisaudensiirtymistä ei tapahdukaan. Tällöin hullut opiskelevat filosofiaa ja jatkavat hulluina olemista sen jälkeen.
Tosin filosofit itse ovat sitä mieltä "että ehei". Heistä ei ole kysymys hulluudesta vaan viisaudesta. Että ehkä se viisaus helsingin yliopistosta siirtyykin joihinkin ja että nämä jotkin johon se viisaus siirtyy olisivat filosofeja.
Näin tiedämme vain sen, että joko filosofia ei toimi. Tai sitten se toimii liiankin hyvin....
*pieni tauko*
Antaisin pidemmänkin hetken tälle ajatukselle, mutta se olisi turhaa sillä emme tiedä vastausta tähän kysymykseen. Ja kaikki vaihtoehdot tuntuvat varsin pelottavilta. Sellaisilta että maailmassa on sellaista pahuutta joiden hoitelusta joutuisi kysymään vaikka Jumalalta. Että miksi tuo on etkä mitään tee?
Mutta toisaalta - minä olenkin lueskellut filosofiaa. Mutta älkäämme puhuko nyt tästä. Ja itse asiassa minä taidan nyt poistua näitä portaita ennenkuin koko kysymys ehtii tulee mieleenne. Että Heihei!
*palaa takaisin viime hetkellä kuiskailemaan*
Näkyykö siellä penkkiriveillä muuten joitain nukkujia? Kuorsaako penkkitoverisi? Nuokkuuko se kaksimetrinen jättiläinen juuri edessäsi? Ihan vaan sen takia että vähän alkoi tulemaan nälkä ja *whoosh*.
1 Tämä ääniefekti tarkoittaa sitä että keuhkot aluksi tyhjinä alkaa imemään ilmaa sisäänsä siten että huulet ovat supussa. Tästä tulee omituinen imevänsuhahtava ääni. Tätä tuetaan käsienliikkeillä jossa kädet kädenselät alaspäin menevät ensin suoraksi eteen ja josta ne taipuvat kohti suuta siten että ranteitakin taivutetaan jotta saadaan sellainen hamuava vaikutelma. On helpompaa kirjoittaa lyhyt tagi kuin joka kerta tätä samperin pitkää ja turhauttavaa kuvausta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti