maanantai 14. toukokuuta 2012

Järkyttävää soluttautumista

Iltalehti uutisoi (siis sikäli miten sana "uutinen" ja "Iltalehti" voivat ylipäätään olla samassa lauseessa) siitä miten Ruotsissa oli paljastunut skientologien soluttautuminen kouluihin. Tämä uutinen näytti järkyttävän monia. Skeptikoiden ja ateistien nuivuuden aiheeseen voi ymmärtää koska he ovat tätä asiaa vastaan yleensäkin.

Mutta skientologia näyttää olevan "harhaopeista harhaoppisin" myös monelle uskovaiselle ja heidänkin parissa oltiin paljastuneeseen varsin kriittisiä. He joista kouluissa on hyvä esitelmöidä ja että uskontoesitelmät ovat rakentavia koska on oikein kertoa eri maailmankuvista. ; Toki uskovaiset korostavat että uskonnonvapaus ei koske naurettavia huijauksia. Valitettavasti ainakaan minä en tunne sellaista demarkaatiokriteeriä joilla naurettavat huijaukset voitaisiin erottaa uskonnoista ; Itse asiassa mitä lähemmin asioita tarkastelee, sitä vaikeampaa näiden kahden luokan objektiivinen ja omista vakaumuksista riippumaton toisistaan erottaminen näyttää olevan.

Aiheena olivat olleet erityisesti huumeet. "järjestön luennoissa on merkittäviä asiavirheitä. Koululaisille kerrotaan muun muassa, että huumeisiin tulee riippuvaiseksi heti ensimmäisestä käyttökerrasta. Drogfritt kertoo myös, että masennuslääkkeet, unilääkkeet ja särkylääke parasetamooli varastoituvat kehoon. Drogfritt varoittelee myös "flashback"-ilmiöstä, jossa huumeet voivat herätä entisen huumeiden käyttäjien kehossa vuosikymmenien päästä lopettamisesta." Tämä toki liittyy skientologien yleiseen lääkkeidenvastaisuuteen jossa kaikki lääkkeet ja etenkin psykiatrit ovat "vähintään epäilyttäviä". Mutta enimmäkseen luennot näyttivät olevan muuta kuin suoraa uskonnonjulistamista. Se oli enemmänkin huumeita koskevien asiavirheiden opettamista.
Tämä uutisointi on sinänsä mielenkiintoinen, että se liittyy kouluissa kiertämiseen noin yleisesti ottaenkin. Minun on hyvin vaikeaa erottaa, että miksi on oleellisesti vaarallisempaa kertoa vääriä ja varoittavia tietoja huumeista kuin vaikkapa kertoa vääriä ja varoittavia tietoja saatananpalvonnasta. (Jota "ateismiskenessä" tai "roolipeliskenessä" olevat tietävät tapahtuneen kotosuomessa varsin aktiivisesti.) Jos ihminen haluaa että avomielisyyden nimissä opetetaan vääriä tietoja evoluutiosta, koska se on heistä valistusta, niin miksipä ei sitten anneta oikein avomielisesti tilaa kaikelle tämänlaisellekin? - Tai sitten kaikki tämänlaiset luennoitsijat voisivat mennä koteihinsa ja kylvää näkemyksiään vaikkapa lehtien mielipidepalstoille joissa ne eivät osallistuta itseään väkisin lapsille.

Ei kommentteja: