Pääsiäisen symbolina on ollut pääsiäispupu. Miekat sopivat tähän blogiin. Kun nämä yhdistetään, saadaan tietysti satuja. "Les Devises Heroiques" (aka "The Heroicall Devices of M. Claudius Paradin") on kirjoitettu vuonna 1551.
Se oli kirja jossa opetettiin moraalista viisautta symboleiden kautta. Niissä oli ikään kuin symbolien avulla kerrottu lyhyt tarina. Ne olivat sävyltään teologisia.
Tämän symbolin teksti on seuraava:
"Destruction waiteth for the wicked in every place these swords which are placed and stand forth of a round circle, and a trembling Hare in the middlest thereof, do signify unto us, that a safe refuge, is no place granted to offenders, either in the field, or in the city, or in any other place in body or of spirit. For so both in infinite other places, and also in Moses the scripture threatneth, saying, The sword shall destroy them abroad, and fear at home."
Jänis (trembling Hare) opetti moraalista sen, että Jumalaa tahtoa vastaan ei saanut hyökätä ja että Jumalan rangaistusta ei voinut paeta. Miekkapiirin ulkopuolella oli rangaistus ja sisällä oleva jänis symbolisoi pelkoa.
Kohdassa on lisäksi viitteenä viitteenä "Deut. 32:25" Tämä Viidennen Mooseksen kirjan kohta kääntyy seuraavasti "Ulkona heidän lapsensa tappaa miekka ja kodeissa kauhu. Kuolema vie niin nuorukaisen kuin neidon, niin sylilapsen kuin vanhuksen." Takana oli se, että Israelilaiset elivät luvatussa maassa paksusti, saivat hunajaa, oliveja, maitoa, voita ja pukkien rasvaa, ydinvehnää ja viiniä sekä muuta vastaavaa. Helppo elämä vieraannutti heidät Jumalasta ja he alkoivat palvelemaan vääriä jumalia. Siksi Jumala usutti heitä vastaan voimakkaan viholliskansan. Vaino ja vaikeudet palauttaisivat oikeat arvot. Jumala muistaa tässä kohden kuitenkin myös sen, että jos viholliskansa saisi tyystin tuhota Israelin, kukaan ei tajuaisi Herran mahtia, vaan voittajakansa luulisi voittoa omaksi ja omien jumaliensa ansioksi.
Kaiken kaikkiaan tämä tarina antaa varsin erilaisen kuvan kristinuskosta, kuin mitä nykyään tarjotaan. Vanha tarina näyttää versiota, jossa tuho ja tuska ja alamaisuus on kaikkialla. Tämä vanha kristinusko näyttää moderneista silmistä destruktiiviselta, tuhoisalta ja karulta, jopa julmalta. Nykyisin sen esitetään olevan konstruktiivinen, rakentava ja suojeleva, jopa pehmo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti