perjantai 16. huhtikuuta 2010

Maksimaalisen etäisyyden rytmittäminen.

Kun ihminen seisoo paikallaan ja lyö miekalla, miekan kärki tekee kaaren. Jos tavoiteltavana kohteena on lattiatasolla seisova vastustaja, kaari yltää kauimpana olevaan viholliseen tietyllä kohdalla, joka on suunnilleen käden korkeudella. Jos hän taas pitää miekkaa ojossa ja kävelee eteenpäin, on etäisyys lähtöpisteestä kauimpana, kun askel loppuu. Eteenpäin meneminen jatkuu niin kauan kuin askel on liikkeessä.

Nämä ovat itsestäänselvyyksiä, joiden kautta voidaan huomata että miekan ulottuvuus riippuu iskun vaiheesta että askeleen vaiheesta. Siksi hyvässä iskussa askellus tapahtuu siten että isku tulee perille juuri samaan aikaan kuin askel osuu maahan. Siitä, aloittaako miekka vai jalat, riippuu tietysti iskun dynamiikasta. Jos miekan terä kulkee lyhyen matkan ja jalat pitkän, jalat lähtevät ensin. Ja jos miekka kiertää ympäri, sen täytyy kulkea pidempi matka ja siksi sen on aloitettava taivallus ensin.

Ajoitus ja kävelyn rytmitys "full blow"ssa.

Full blow tarkoittaa sitä että miekka tekee laajan kaaren. Se voi esimerkiksi lähteä ylhäältä ja päättyä alas, tai alkaa vasemmalta ja päättyä oikealle. Tällöin isku on kaari, jossa terä ei jää sojottamaan eteen. Näin voidaan sanoa että jos katsot etenpäin omasta navasta, miekan terä lähtee kaukaa navastasi, kulkee sen kautta ja päätyy taas lopulta kauas siitä.

Ajoituksen on oltava melko hyvä jos lyödään laajoja kaaria. Tällöin voidaan lyödä liian aikaisin. Tällöin etäisyyttä syö se, että toinen jalka on vielä ilmassa kun miekka on kauimpana. Tätä kautta miekka alkaa menemään iskun puolelta taaksepäin silloin kun jalat menevät eteenpäin. Tästä seuraa se, että maksimietäisyys jää saavuttamatta.
1: Tämä on letaalia, koska millin ohi menevä isku menee ohi. Siksi taitava miekkailija voi "kuitata" huonon etäisyyden lyömällä. Tämä onnistuu turvallisesti, koska virheen vuoksi "miekkailun murphyn laki" on poikkeuksessa (joka todistaa säännön). Sillä vaikka onkin varsin pätevää sanoa että samanlaiset aseet kädessään seisoessa vastustajan kanssa se että voit lyödä toista tarkoittaa sitä että hän voi lyödä sinua, ei sovellu tässä ; Hyvällä ulottuvuudella lyödään pidemmälle kuin huonolla. Jos toinen on jo huonossa tilassa, voi toinen "turvallisesti kuitata" voiton. Tämä tehdään tietysti siinä vaiheessa kun toisen miekka on menossa taaksepäin, mutta hän on samanaikaisesti itse kulkemassa eteenpäin. Näin hänen miekkansa menee pois tieltä (hyvä asia) ja hän itse kävelee miekkaasi päin (mikä on aina riemukasta.)

Jos miekka lähtee liian myöhään liikkeelle, tapahtuu taas se, että on hetki jolloin miekka on vasta kulkemassa eteenpäin, mutta itse on jo täysin toisen ulottuvilla. Tällöin "miekkailun murphyn laki" toteutuu eri syistä. Jos toisella on ase edessä, hänellä on tässä hetki jolloin toinen on astunut miekaniskun etäisyydelle, mutta hänen miekkansa ei ole vielä lyömässä.

Etäisyys ja rytmitys half blowssa.

Half Blowssa isku lähtee kaukaa, mutta päättyy keskelle. Eli isku alkaa "kaukana navasta", mutta päättyy ja jää siihen.

Jos sen sijaan lyödään "half bloweja", jotka päättyvät eteen, ei haittaa vaikka miekka hieman edistäisikin. Sillä jos miekan terä jää eteen, ja jalat kävelevät eteenpäin, terä on ojossa ja menossa samaan suuntaan. Tätä liian aikaista kutsutaan nimellä pisto. Ne ovat tärkeitä. Niitä on tosin hieman helpompi torjua, kuin iskuja, miekassahan ei ole yhtä paljon inertiaa, jota tulisi siirtää syrjään.

Siksi pistoissa voidaan ajoittaa sekä siten että pisto tulee perille aivan juuri silloin kun jalka iskee maahan. Mutta lisäksi ei ole vaarallista jos miekka lähtee hieman "ennakkoon" liikkeelle. Jälkeen jääminen näiden kanssa on kuitenkin aivan yhtä ongelmallista kuin "full blown" kohdallakin.

Etäisyydenhallinta on tietysti vaikeaa, ja aloittelevien parissa se ei ole "suora tuho". Mutta mitä taitavammasta henkilöstä on kyseessä, sitä paremmin he osaavat katsoa milloin olet heidän ulottuvillaan niin että he eivät ole sinun, sekä kuitata paikan omaksi ilokseen ja hyödykseen. Ja toisin päin he tekevät virheitä harvemmin. Kysymys on usein millimetreistä ja senttimetreistä - itse asiassa etäisyys ei ole turha asia edes amatöörien kesken, "merkityksen tekevä virhe mitassa" on vain paljon pidempi.
Kuva ei ole mittakaavassa. Ruskea kuvaa miekkaa, ja se korostaa "maksimaalista etäisyyttä" - ja samalla paikkaa johon "half blow" päättyy. On helppoa kuvitella miekkan kärki toiseen kohtaan visuaalisesti piirrettyä kaarta. Tässä kohden se on kauimpana (Se osuu kauimmas sinisessä etäisyysviivassa). Jos olet väärin, "miekkailun murphyn laki" ei toteudu. Ja tämän lain rikkominen omalla tekniikalla on yleensä siitä ikävä asia, että se rikkoutuu omaksi haitaksi. Eli oma toiminta tässä kohden johtavaa siihen suuntaan että et voi osua toiseen mutta toinen voi osua sinuun. Hän on asennossaan kauimmassa etäisyydessä, mutta sinä et.

Ei kommentteja: