sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Sanan säilä

Huomasin että blogillani ei ole esittelytekstiä. Tälläiset asiat pitää aina korjata ensi tilassa.

Alkoittava teksti, esipuhe, preface, on kuitenkin varsin tavallinen. On esimerkiksi vaikeaa löytää kirjaa jossa ei ole tätä. Hyvin useissa blogeissakin on sellainen. Usein se on blogin ensimmäinen viesti. Se on eräänlainen kirjoittajan esittely. Minulla ei tälläistä tosiaan ole.

Tässä kohden olen noudattanut tiedostamattani 1600 -luvun lopulla eläneen ranskalaisen miekkailumestarin Philibert de la Touchen1 neuvoa. "Les Vrais de l'espée seule" -kirjassaan olevassa esipuheessa hän nimittäin mainitsee tietävänsä, että suuri osa ihmisistä ei lue esipuheita. Hän näki että esipuhe oli tarpeellinen koska hänellä oli asioita jotka hän näki tarpeelliseksi mainita, mutta hän ei saanut niitä sopimaan sujuvasti osaksi muuta tekstiö. Hän kirjoitti että hän teki esipuheesta niin lyhyen että ne jotka vaivautuivat lukemaan sen, eivät ikävystyisi.

Minun blogini esittelyteksti on niin lyhyt että lukeminen ja lukematta jääminen ovat sama asia. Tylsistyä ei ehdi.

Toki olen kuvannut blogiani kahdessa tahossa. Ne voidaan ehkä nähdä joksikin joka lähentelee esipuhetta. Tosin ne ovat enemmän markkinointia, ja sopinevat enemmän takakansitekstiksi. Tätä seikkaa voi perustella vaikka ylioppilaslehden kautta. Siellä takakanseja ammatikseen tekevä - eli "Lievestuore" - Oikkonen kommentoi ""Takakansiteksti ei ole tuoteseloste, eikä myyntipuhe, vaan jotain muuta. Sen tarkoituksena on kertoa jotain todella olennaista kirjasta niin, että se koskettaa lukijaa kirjakaupassa. Se ei saa olla liian pitkä, kirjakaupassa ei jaksa lukea pitkiä tekstejä", Oikkonen pohtii. Hänen määritelmänsä mukaan takakansiteksti on kirjan käyntikortti." Systeemi on hyvin samantapainen kuin de la Touchen vaatimus lyhyydestä. Tylsyyden puute on tosin vaihtunut kiinnostuksen herättäjäksi. "Virtuaaliset takakanteni" ovat seuraavanlaiset:
1: Blogilistassa kuvaus on seuraava: "Ei valtakunnan terävin ajattelija eikä paras miekkamies. Mutta mahdollisesti innokkain : Blogin pitäjä joko lyö ällikällä tai on puulla päähän lyöty. Tekstien luomiseksi on uudistettu vanhaa, tehty uutta, sekä tongittu vanhoja sekä ullakolta että kaatopaikalta. Se ei enimmäkseen tai ainakaan paikoin ole kovin helppolukuinen. Siellä täällä se vaatii käsittääkseni jopa ajattelemista. Mutta eihän sitä kaikkea tarvitsekaan lukea. Onhan niitä muitakin blogeja."
2: Bloggerin käyttäjäprofiili on sävyltään hyvin samanlainen: "Amatööri sekä filosofiassa että miekkailussa. Ei kenties maan terävin ajattelija ja taitavin miekkamies, mutta innokas. Harjoittaa lähinnä puulla päähän lyömistä ja vittuilua yhdistettynä erilaiseen nippelitiedoilla pätemiseen. Erityiset tuen kohteet ovat kaikki yhteiskuntamme epämääräiset mutta harmittomat kerrostumat sekä kyökkipsykologia, puistokemia, ydinohjusten valmistaminen ruohonleikkureista sekä kerettiläinen teologia. Kirjoittaja on, ihmiskunnan onneksi, välttynyt tekemästä asioita jotka näyttäisivät hyviltä biografioissa. Hän on ylläpitänyt ja kehittänyt taloudellista hyvinvointiaan muun muassa jäätelönmyyjänä, bingoemäntänä, renkinä, vartijana, koe -eläinten hoitajana ja tutkimushaastattelijana."

Yllä olevat kertovat toki blogin sisällöstä jotakin. Blogilistan kuvaus korostaa tyyliä ja kirjoitustapaa, sekä sitä miten lukeminen on vaativaa ja sen prosessi epämääräistä. Blogin profiili taas kuvaa edellistä enemmän aihepiirejä, joita täällä käsitellään. Molemmissa on kuitenkin egoistinen sävy. Asiaa lähestytään ensisijassa kirjoittajan kannalta. Toki blogi on kirjoittajansa tuotos, mutta näissä kuvauksissa on sävy jossa kirjoittaja persoonanaan on enemmän esillä kuin varsinainen blogi. Tämä taas on suunnilleen sama, kuin jos näytelmää "Hamlet" mainostettaisiin kertomalla Shakespearesta. Tai että jotain elokuvaa mainostettaisiin sillä että tämän ohjaava tyyppi on sellainen ja tälläinen.

Siksi olisi hyvä esitellä blogi jollain tavalla, jossa se itse tulisi esiin kirjoittajansa sijasta. Olisi tietysti ihanaa, jos tämän voisi tehdä lyhyesti. Niin lyhyesti että kukaan ei nukahtaisi.

Ehkä avain löytyy otsakkeesta. Filosofiaan -saadaan outo kaksoismerkitys
1: Kreikan filia tarkoittaa rakastamista, ja sofia viisautta, ja siksi filosofia on viisauden rakastamista.
2: Italialaisessa miekkailussa filo tarkoittaa miekan terän terävää reunaa. Esimerkiksi "Filo dritto" on "true edge" ja "Filo falso" on "false edge". Ensimmäinen on se, joka perusasennossa edessä pitäen osoittaa ulospäin ja toinen se, joka osoittaa itseen päin. Tätä kautta saadaan kaksoismerkitykseksi "terän viisaus". Toki tässä sotketaan kahta eri kieltä. Mutta näitä kaksikielisiä sanoja on yllättävän paljon. Sellaisia sanoja on, jossa osa on kreikkaa ja toinen latinaa.

Tätä kautta filosofiaa tehdään miekalla sisältää tarkoituksellisen piiloviestin. Toki se on sellaisenaan myös viittaus Nietzschen esitykseen, jossa hän sanoi tekevänsä filosofiaa vasaralla. Otsikossa on siis tiivistettynä muutamia piilovitsejä ja sanaleikittelyjä, jotka eivät kuitenkaan ole (1) yleisesti keksittävissä eivätkä (2) tunnistamisesta huolimattakaan järin hauskoja.

Tämä kuvaa koko blogin henkeä ja kirjoitustapaa aika hyvin.

Kaksoismerkitys löytyy sanasta "swashbuckling". Sehän on sekä aktuaalinen keskiaikainen varustuskombinaatio, jonka varassa on taistelusysteemeitä. Se on samalla viittas elokuvagenreen, jossa on merirosvoja ja/tai muskettisotureita. Sellaista jossa on seikkailua ja rämäpäisyyttä. Yläasteen englannin kielen oppikirja liitti siihen tuon adjektiivinkin, "rämäpäisyys".

Mielestäni kaikki tulkintatavat vaaditaan. Kirjoittajana olen tietysti jollain tavalla kirjoituksessa mukana. Tämä on olennaisesti itsepuolustuksellista, jopa aggressiivista ja väkivaltaista ja hyökkäävääkin, filosofiaa ja filosofisen soturin elämäntapaa. Asennetapa molemmissa on samantapainen, eikä niitä voi siksi täysin erottaa toisistaan. Kahta harrastettani ei voi tätä kautta täysin erottaa.
1 Hänen nimensä on enne. Sana touché liitetään rapiirimiekkailussa onnistuneeseen iskuun. (Hävinnyt tunnustaa iskun sanomalla sen ääneen.) Lisäksi se liitetään hienoon ja ovelaan argumenttiin joka osuu joko toisen persoonaan tai tämän käyttämiin perusteluihin murskaavasti. Tältäkin osin hän sopii hyvin blogini teemaan. Siksi ei ole sattumaa että otin hänet esiin.

Ei kommentteja: