keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Miekat ja tikarit.

Tänään opin normaalien tuntien jälkeen todella siistin asian. Se on eri aselajien soveltamiseen liittyvä asia. Sen voisi tiivistää siihen että miekalla voi tehdä samoja asioita kuin tikarilla. Sillä miekan kahva on ikään kuin tikari, joka on vain pyöreänmallinen.

Tuota kuvannee viereen laittamani kuva, jossa olen pyhäinhäväistyksenomaisesti piirtänyt punaisella miekan dei Liberin tikaritekniikkaan. Tekniikka on tekniikoiden alkupuolelta, ja siinä kruunupää riistää toisen aseen itselleen. Valintani korostaa sitäkin, että pommeli on tikari niin hyvällä kuin pahallakin tavalla. Pommeliin voidaan käyttää kuin se olisi tikari ja siihen voidaan reagoida kuin se olisi tikari. (Useimmiten se teräosa tietysti kiinnostaa enemmän, olitpa "hyökkäämässä" tai "puolustamassa".)

Tämä liittyy siihen kun pommelilla tehdään iskuja. Kun tehdään yielding, on kahva edessä. Tällöin sillä voidaan lyödä, lukottaa ja tehdä muita asioita. Nämä ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin tikarilla tehdyt. Tätä korostaa tietysti se, että tikaria pidetään useimmiten "rystyasennossa". Samoin tähän tehdään vastareaktioita juuri samoin kuin - esimerkiksi päähän tuleva - pommeli olisi uhkaava tikari. Kun muistetaan miten miekka on kädessä, myös etäisyysasiat ovat olennaisesti samanlaisia. Tämä ei välttämättä tulisi muuten heti mieleen, koska miekalla on yleensä erilainen etäisyydenotto kuin tikarilla. Mutta kun lyöt pommelilla päähän (tms.) olet niin lähellä että tikarinkäytön soveltaminen sellaisenaan on kätevää.

Näin tänään muun muassa miten monia tikaritekniikoita tehtiin pitkällä miekalla tähän tapaan. Tietysti mukana oli myös lähestymistä ja muita vastaavia asioita. Kokonaisuutena se opetti tietysti se, miten Fiore dei Liberin systeemi on sisäisesti konsistentti. Samat periaatteet toimivat kaikessa tikarista eteenpäin. Näin taito ikään kuin rakentuu sisäisesti toinen toiseensa viitaten. Ja hyvä miekkamies osaa käyttää tikaria. (Toki tikari on itsessään tosi siisti ase. Minä tykkään!)

Loppuun on hauska laittaa kuva, jossa minun käteni on kiipelissä. Kuvassa oleva tekniikka on tehty pitkän miekan kahvalla. Mutta tikarilla se liittyy siihen jos toinen on yrittänyt disarmata, voidaan näin tämän ruojan käsi lukottaa. (Tämä on vastatekniikka pikkukuvassa esitettyyn temppuun, joten tämä tavallaan kuvallisesti sulkee ketjun yhteen.)

Ei kommentteja: