perjantai 9. elokuuta 2013

VirtuaaliTodellisuus

Mitä jos elämäsi on valetta? Mitä jos, vähän Descartesin hengessä, kaikki havainnointisi olisi jonkinlaista demonin petosta, houretta tai unta? Mitä jos Matrix -elokuva olisikin dokumentaarinen?

Monia tämä ajatus pelottaa. Heille harha olisi totalitaristinen helvetti, jossa kaikki olisi ikään kuin ultimaattista propagandaa.

Se voisi tarkoittaa vaikka sitä, että kaikki ongelmasi ovat yhdentekeviä. Se voisi tarkoittaa sitä, että oikeasti ja pohjimmiltaan, olisimmekin ikään kuin Jumalan kämmenellä. Se voisi tarkoittaa sitä, että nukumme mukavassa lämpimässä kotelossa. Se voisi tarkoittaa sitä, että lillimme sikiöasennossa ikään kuin unessa, eikä millään vaikeuksillamme ole väliä. Ehkä se tarkoittaisi että kuolema virtuaalitodellisuudessa olisi sama kuin herääminen ikään kuin aidompaan elämään. Tämänlaiset ajatukset antavat toivoa.

Tämänlaisten "voi olla" -skenaarioiden vuoksi ihmiset ovat rakentaneet suuria asioita jotka vaikuttavat haihattelua. Monesta nämä tuntuvat typeryydeltä ja elämän hukkaamisena. Kaiken pitää olla totta, reaalista, materiaalista. Harha on merkityksetöntä ja vain Todellisuus, saavuttaminen, tekeminen ja markkinavoimien seuraaminen merkitsee. Mutta ihminen tietää silti paremmin. Siksi kulttuuri on konstruoinut suurimman innovaationsa ja tärkeimmän rakennelmansa. Internetin.

Ei kommentteja: