tiistai 6. elokuuta 2013

Fokus

Paljon valoa lankeaa ihmisen ja hänen historiansa synnyn ylle.
Optiikassa suurennuslasi suurentaa esineiden virtuaalikuvia, jos esine on linssin ja linssin polttopisteen välillä. Polttopisteessä oleva kuva on sen sijaan fokuksessa. Jos tarjolla on riittävän voimakas valonlähde, suurennuslasilla koottu valopiste voi jopa kärventää kohteita.

Samanlainen kaksoismerkitys voidaan ottaa myös vertauskuvallisesti. Silloin se viittaa tarkkaavuuteen. Sanotaankin että ihminen on fokusoitunut eli keskittynyt johonkin. Tällöin se, mikä keskittyy ei välttämättä ole valoa, mutta reaktiot voivat olla täsmälleen yhtä paljastavia ja ainakin yhtä tulenarkoja. Lisäksi katse valehtelee yllättävän vähän ; Tätä osataan hyödyntää ; silmänliikekameraa käytetään apuna esimerkiksi mainonnan tutkimuksessa. Katse kertoo mihin huomio kiinnittyy.

Osa reagoinneista on automaattisia ja osa on opittuja. Näiden kombinaationa syntyy jotain jonka työkaverini osuvasti formuloi ; "Jokaisella meistä on kiusauksensa. Naisilla on kiusauksensa joita he joutuvat kantamaan. Miehillä on kiusauksensa joita he joutuvat katsomaan." Joka humoristisuudellaan, mutta kuitenkin tosiasioita unohtamatta, muistuttaa siitä että flirtin ja seksuaalisen häirintä liittyvät katseeseen ja fokukseen. Itse toki kannatan ihmisten kasvua ja kehittymistä jossa biologiset mieltymykset voidaan ottaa haasteina eikä esteinä ; "Teini-ikäisenä ihminen on ylpeä ja ajattelee vain tissejä. Näin vanhempana ihmettelee miksi ei ajattele enää. Syy on selvä. Olemme kasvaneet, nöyrtyneet ja kääntäneet katseemme alaspäin."

Kuitekin katseen voima ja fokus ovat kovia. Opin tämän varsin erikoisella tavalla tänään. Kun lähdin töistä kotiin, matkalla katselin pientä koiraa. Se oli hauska ja vähän erikoisempaa rotua. Kuitenkin kun ohimennessäni katsoin koiraa, koiran omistaja laittoi säärensä eteen ja oikein käänteli sitä. Kyseessä oli ihan sievä neitonen joka ilmeisesti päätteli katseeni suunnan hitusen väärin. Hän ei kuitenkaan reagoinut sillä tavallisella, eli loukkaantumisella. En tosin tiedä oliko tämä keino enemmän nolostukseen perustuvaa aseistariisuntaa jossa tuijottelija oppii olemaan häveliäämpi koska hänen huomionsa otetaan näinkin avoimesti esille. Vai oliko kyseinen nuori nainen vain sellaista keimailevaa sorttia muutoin vain. Vai onko se sitten sitä kolmatta. Minun ei onneksi tarvitse tietää, koska liikennevalot vaihtuivat. Moi!

Ei kommentteja: