sunnuntai 18. elokuuta 2013

Se on ihan fifty-sixty ~ eli mysteeristä James Hirvisaari -eksegetiikkaa

James Hirvisaari on saanut huvittunutta huomiota twiittauksellaan "Kristinuskovaisista puolet on hurmahenkisiä hihhuleita, puolet lakihenkisiä paholaisia ja loput järkeviä ja oikeasti hyviä ihmisiä." Tämänlainen luokittelu johtaa helposti ajatukseen jossa toivoo että Hirvisaari ei päädy vaikkapa talousasioista päättämään, kun tuollaisella laskuopilla voisi saada rahat riittämään vaikka mihin, kun laittaisi ensin puolet siihen, puolet tähän ja loput johonkin muuhun. Hirvisaaren twiitti toikin monen mieleen vitsin jossa "On kolmenlaisia ihmisiä: niitä, jotka osaavat laskea, ja niitä, jotka eivät osaa."

Naureskeltuani joukon mukana aikani päätin kuitenkin antaa itsestäni 120% ja katsoa itse sanomaa. Sanomaa, jonka maailma on ensivilkaisulta kuin Matti Nykäsen se on ihan fifty-sixty. Maailma jossa prosenttien ylittäminen on vertauskuva eikä jokin jota luetaan fundamentalistisesti kuin jotkut lakihenkiset kristityt.

Toki on mahdollista että Hirvisaari ei tarkoituksella lyhennä puolta muotoon "50%". Sillä tämänlaiset ovat yleensä likiarvoja. Näin jäljelle voi jäädä jotain marginaalia ylijäämää ilman että lauseessa itsessään on vikaa. Mutta olkaamme fundamentalisteja, sillä se on hauskempaa. On hyvä avartaa mieltä ja lähteä tulkitsemaan lausetta vakavasti.
1: Toki tätä voisi lähteä avaamaan sitäkin kautta että onko kaikista ihmisistä juuri James Hirvisaari jonka nimeä ei lausuta kuten totuttu on "Tseims" vaan kuten kirjoitetaan "James". Mutta tämä olisi hitusen halpamaista. Tässä tapauksessa peräti lyödyn lyömistä. Muutenkin on hyvä pitää mielessä, että lausuntoja ei tarvitse myöskään tulkita pahantahtoisesti vain siksi että ei tykkää sen lausujasta. Logiikkavirheitä on aina hyvä paljastaa, mutta ei niitä tarvitse väen väkisin konstruoida sinne missä niitä ei ole. Soutaminen näiden kahden välillä on tietysti haasteellista. Ottakaamme se siis vastaan sellaisena ja yrittäkäämme parhaamme - ja vähän enemmänkin!

Karkein tulkinta on tietysti olettaa että tämä on Jamesin ironinen tapa sanoa että hyviä kristittyjä ei ole. Hänet tuntien tästä ei ole kysymys. Toisaalta voitaisiin ajatella että Hirvisaari tarkoittaa että muut ihmiset kuin kristityt olisivat niitä hyviä ja järkeviä. Tämä tulkinta on heikko, koska lausunossa ei sanota että  "ja me loput" joka irrottaisi loppuosan kristityistä. Tämänlainen huolimattomuus kielessä on toki mahdollista. Mutta en pidä sitä realistisena, sen pohjalta mitä Hirvisaaresta noin muuten tiedän. Hänhän on varsin pro-kristinusko. Monien makuun liikaakin. Siksi oletan että hän puhuu twiittauksessa pelkästään kristityistä.

On otettava asiat ja pilkottava niitä pienemmiksi ; En tässä tarkoita liian kirjaimellista tulkintaa ; Hirvisaari toki voisi viitata fyysisesti ruumiinosien eri puolikkaisiin, esim ylä- ja alaosiin. Tämä tulkinta ei ole kovin hyvä koska Hirvisaari ei käytä lausumassaan partitiivia. Mutta pilkkomisessa on silti järkeä.

Jos nimittäin ajatellaan, että attribuutit voivat olla muutakin kuin toisistaan irrallaan. Jos yksikään hurmahenkinen hihhuli ei ole lakihenkinen paholainen, Jamesin "world of plenty" paljastuu tulkitsijan päässä syntyneeksi huonoksi tulkinnaksi ; Kuitenkin selvästi James ei twiittaa tätä premissiä ainakaan eksplisiittisesti. Rehellisesti sanoen en usko hänen tarkoittaneen tätä implisiittisesti oletettavaksi piilo-oletukseksikaan. Itse asiassa hänen ajatuksissaan alkaa olemaan järkeä jos nuo attribuutit oletetaankin vaikkapa toisiensa suhteen vapausasteisiksi attribuuteiksi. Tällöin hurmahenkinen hihhulius ja lakihenkinen paholaisuus olisivat toisistaan riipppumattomia ominaisuuksia. Ja tällöin syntyy tilanne, jossa 25% on sekä lakihenkisiä paholaisia ETTÄ hurmahenkisiä hihhuleita ja 25% ei ole kumpaakaan.

Itse asiassa joku voisi ajatella jopa niin että kenties hurmahenkisyys ja lakihenkisyys ovat toisistaan riippuvaisia. Tällöin voisi syntyä tilanne jossa nämä pahat puolet ovatkin jopa sama puoli. Eli 50% kristityistä olisi samanaikaisesti sekä hurmahenkisiä hihhuleita että lakihenkisiä paholaisia. Ja 50% kristityistä olisi niitä hyviä ja järkeviä ihmisiä. Tarkalleen ottaen tämäkään on tuskin ihan sitä mitä Hirvisaari tarkoitti. Uskottavaa onkin että Hirvisaaren hyvät kristityt ovat jossain siinä 0% ja 50% välillä. Tämä on ihan tervehenkinen tulkinta Hirvisaarelta. En edes usko että hän on tässä arviossaan ihan väärässä.

3 kommenttia:

Jklak kirjoitti...

En tiennytkään että James Hirvisaarikin on Kreetalainen.....

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Hirvisaaren matematiikka onneksi liittyy vain blogikirjoitteluun, toisin kuin Kataisen vähintään yhtä huono matematiikka, jota hän käyttää Suomen johtamiseen...

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Ei Hirvisaaren juttu edes suoraan liity blogiin, vaan vielä pinnallisempaan ihmissyöpäilmiöön nimeltä tweettaaminen.

Kataisen matikka on tietysti aina omaa luokkaansa, jo kouluajoistaan lähtien jolloin hän valitsi ihmisyystiensä ja aloitti koulukiusaajan uran. Nykyinen elämäntapansa on vain suora jatko tälle. Eikä kiusaajat yleensä taida olla niitä terävimpiä lusikoita ; He ovat oppilasainekselle samaa kuin tweettaukset ovat journalistiikalle.

Ja mielestäni tämä blogaus oli ihan kiltti Hirvisaarelle. Itse asiassa hänen lausuntonsa ei ollut edes niin ristiriitainen tai virheellinen kuin ensivaikutelmalta sai. (Which was kinda my point.)

En uskoisi että minä sanoisin koskaan tätä. Mutta ei minun teksti ollut noin negatiivinen kuin sitä näytetään luettavan. On toki haasteellista huomata että muut päihittävät minut vielä tässä pessimistisyyskyynisyyden ankarassa mutta kunnioitettavassa lajissa.

PS. Jos Hirvisaari ei olekaan Kreetalainen vaan nuolta jahtaava kilpikonna. Hän ei ilmeisesti ainakaan koskaan pääse maaliin asti - sanoi Zenon. En kuitenkaan toistaalta löisi vetoa Zenonin näkemyksen puolesta...