"Teräsbetoni" lauloi kappaleessaan miten "Siellä missä miehet ratsastaa, lampaat ei voi laiduntaa." Lausuma kuvaa jollain tavalla perinteistä miehekästä sankarikuvaa. Modernin ajan yli-ihmiset ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Jos otetaan esille vaikkapa mitä nykyajan positiivisuutta, optimismia ja yrittämistä korostavat gurut, eturivissä Ayn Randt, Björn Wahlroos - ja vähemmässä määrin Jari Sarasvuo - korostuu se, miten sankarin tulee uhriutua. Enemmistön tyranniasta loukkaantuneet elävät maailmassa jossa siellä "missä lampaat laiduntaa, miehet ei voi ratsastaa". Tässä maailmassa uhriutuminen on sankaruutta, ja sankaruus saa todella omituisia antisankaruuden sävyjä ; On vaikeaa nähdä onko uusi sankarikuva jokin joka vastaa enemmä vanhan tarinankerrontamallin konnaa vai uhria.
Huvittavinta tässä on kenties se, että vapaata markkinataloutta korostavat tässä itse asiassa estävät markkinoiden itsesäätelyä. Sillä mitä on boikotti tai kansalaisten kritiikki ja yrittäjän rajoittaminen? Se on yksinkertaisesti sitä, että tuotanto ei tavoiltaan ja tuotteiltaan vastaa kysyntää. Kysymys ei siis olekaan vapaasta markkinataloudesta vaan omituisesta ja epätavallisesta yrityksestä kontrolloida markkinoita ja kutsua tätä kontrolloimattomiksi markkinoiksi.
Siinä missä klassiesti markkinoiden sääntely on tarkoittanut sitä että on kontrolloitu tarjontaa, on näiden henkilöiden ideana kontrolloida kysyntää. Vapautta tämänlaisessa on yhtä vaikeaa nähdä kuin erikoislaatuista osaamista ja yritteliästä supersankaruutta niissä vänisijöissä jotka eivät edes vaikeuksia kestä vaan ovat ensimmäisten vaikeuksien kohdalla itkemässä, siitä huolimatta että tilillä on useita miljoonia. Köyhiä he sitten kehottavat yrittämään enemmän, ja että köyhyys johtuu yrittämisen puutteesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti