lauantai 22. syyskuuta 2012

Viisi leipää ja neljäs kalapuikko

Vuoden 2009 merkittävin uutinen ja katastrofi liittyi siihen kuinka oppilas otti koulussa neljännen kalapuikon ja poliisit kutsuttiin paikalle. Rajoitteissa on ollut tavallisesti se logiikka, että jokainen oppilas saa tietyn määrän. Näin ollen ruoka on nollasummapeli jossa yhden neljäs kalapuikko on joltakulta toiselta pois. Tämä säännöstelyn ja jakamisen logiikka on sinänsä arvokas, mutta johti sitten tuossa tapauksessa tiettyyn ylilyömiseen. (Itse olen koulussa joskus saanut jopa seitsemännen kalapuikon. Ihmiset harvemmin torjuvat ruokaa tyypiltä joka näyttää keskitysleiriltä karanneelta ; Olen aina ollut merkittävän laiha, eikä syy ole suoraan kalorimäärissä.)

Jakamisen idea ja lukumäärät taas voidaan liittää "Raamattuun". Erässä tarinassa nimittäin kuvataan ihme ; Jeesuksella oli kuulijoita joilla oli nälkä. Jeesus sai eräältä pojalta viisi leipää ja kaksi kalaa. Ja Jeesus monisti ruuan riittämään kaikille. Ideana oli nimenomaan se, että koulun kalapuikkojen nollasummapeli ei koske Jeesusta. Kyseessä oli aineen säilymislain rikkominen. Ja tässä tapauksessa se oli siis hyvin merkittävä ihme. Ihme johon sivistysvaltiomme ruuanlaittajat eivät teknisestä osaamisestaankaan huolimatta pysty, ja joka sitten kulminoitui neljänteen kalapuikkoon.

Itse pidän tätä Jeesuksen tarinaa, siinä muodossa missä se "Raamatussa" esiintyy, epäuskottavana ja moraalisesti kyseenalaisena. Joku voisi sanoa että en ole tarpeeksi avomielinen kun en usko aineen säilymislain rikkoutumiseen. Mutta pääargumenttini ei itse asiassa nojaa tähän. Pääargumenttini ei nojaa Jeesuksen ihmeen analysointiin vaan niihin muihin ihmisiin. Ihmisiin jotka eivät ole Jeesus. Tarinahan päin vastoin nojaa siihen ajatukseen, että joukossa vain yhdellä olisi ollut eväät mukana. Itse olen käynyt arjesta vieraantuneen urbaanin nuorison joukkotapahtumissa, kuten ropeconissa, ja olen huomannut että sielläkin eväitä on varsin tavallisesti. Ihmiset osaavat varautua sen verran että ottavat eväitä mukaan.

Näkisinkin että sikäli mikäli Jeesuksen tapahtuma on tapahtunut, se on väritetty ihmeeksi. Joku on siis ajatellut että historia on epätäydellistä ja että ideologian vuoksi olisi kenties tärkeämpää sävyttää tarinaa jollakin joten sen olisi pitänyt olla. Näin valehtelulla kerrottaisiin pohjimmillaan totuus. Jos asia nähdään näin, ei ole vaikeaa kuvitella että Jeesus olisi nähnyt että hänen kuulijansa kaipaavat ruokaa ja nähnyt että osalla ei ole eväitä. (Tämä on yleistä ropeconissakin.) Tällöin hän on voinut nähdä yhden jolla on yllin kyllin ruokaa. Viisi leipää ja kaksi kalaa on ruokamäärä joka riittää taatusti useammalle kuin yhdelle. Jeesus on voinut tällöin esimerkin vuoksi ottaa tämän, murtaa sen käsillään pienempiin osasiin jolloin kala ja leipä ovat riittäneet usealle. Ja ehdottanut että niillä joilla on ylenmäärin eväitä voisivat jakaa omastaan niille joilla ei ole. Varmasti löytyi useampi kuin yksi tyyppi jolla oli eväitä. Ja jos jollakulla on vaikkapa iso kala, siitä riittää helposti usealle ruokaa. Ei olisi tavatonta että mukana olisi ollut vaikka rusinoita, hedelmiä ja muita vastaavia antimia niin että saalis nousisi oikeasti isommaksi kuin tuo mainittu yhdelle ihmiselle suuri mutta tuhansille jaettuna mitätön ruokamäärä mikä siinä nykytarinassa on.

Tämä versio vastaisi hyvin sitä asennetta joka kumpuaa Jeesuksen muistakin sanomisista ; Hänhän usein selittää että jos jollakulla on kaksi päällysvaatetta, tulisi antaa toinen sellaiselle jolla ei ole yhtään.
1: Jeesus kannatti siis verottamista ja loiseläjiä? Kyllä, siltä se perkeleen paljon vaikuttaa. Että kiitos vaan teille USAn kalvinistisille porhoille tihkumisteorioinenne. Sekä heidän kotimaamme fundamentalistisille copy-paste -ajattelijakollegoilleen. Ottakaa päänne perseestänne niin kenties näettekin jotain.

Näin ollen Jeesus ei rikkoisi aineen säilymislakia eikä tehnyt mitään ihmettä. Vaan päin vastoin antaisi eettisen elämänohjeen jota voisimme kaikki seurata. Nähdäkseni tämä uudistettu tarina on "epäraamatullinen" mutta se on kuitenkin etiikaltaan tätä "kristillisempi". Toki tätä jakamisen tietä tulee kenties hieman tasoittaa. Että joskus on hyvä antaa jollekulle se neljäs kalapuikko.

Ei kommentteja: