tiistai 10. joulukuuta 2013

Vakooja

Ennen vanhaan ovissa oli avaimenreijät. Niistä myös kurkisteltiin. Olen itsekin käynyt sen verran vanhoissa taloissa, että niissä on vielä ollut käytössä näitä ovia joissa on oven läpiasti kulkevat avaimenrei'ät joista on voinut kurkistaa oven toiselle puolelle. Niistä läpikurkistamisessa on aina sellainen vakoojallis-seikkailullinen sävy. (Tosin ei sillä selviä salaisuudet kun ihmiset kuulevat kun hihittelet sen avaimenreijän takana pahaenteisesti.)

Nykyisin ovissa on ovisilmiä. Mutta niissä on pyöreä näköala. Avaimenreijässä on erimallinen näköala. Ja siksi ovisilmää tuijotellen ei tunne itseään vakoojaksi vaan kerrostalokyttääjäksi. (Ja "skeptikoille" tiedoksi - häpeä ei johdu iästä, vaan pyöreästä reijästä.)

Nykyään avaimenreijästä näkyy vain lukkopesän pohja. Eikä lukon koneistoa voi kurkistella ja selvittää pienellä peilillä - toisin kuin vanhoissa hyvissä oven läpi asti menevissä avaimenrei'issä jotka olivat niin paljon vakoojamaisempia kuin nykyajan nostalgiattomat oven kiinnipitimet joihin ei meinaa edes saada avainta sisään humalassa millään.

Siksi joutuu nykyään tekemään muuta jos haluaa saada vakoojamais-seikkailullisen olon.

On kuitenkin hyvä miettiä ensin. Minäkin olen kuvitellut olevani katoilta vakoileva supersankari. Vaikkapa Batman. Mutta sitten jos Bruce Wayne kuolisi ja perisit batmanin varustevyön ja muut tarvikkeet, niin eihän siitä mitään tulisi. Jos osaa hädintuskin käynnistää tietokoneen käynnistysnapista ja auton johdoitta (avaimella), niin ei siinä mitään batrangeja osaa ohjelmoida tuhoisiin hyökkäyssarjoihin samalla kun erilaiset superpahikset rynnistävät minioneineen kimppuun!

Miten sellaisella bat-lentokoneella edes lennetään? Ei auta oppia tekemällä, kun prosessissa kuitenkin lasten leikkipaikan läpi rysähtää, mistä tulee sanomista. (Nimimerkki "kokeilin traktorilla".)

On järkevämpää olla James Bond. Sillä kun katsoo James Bondia, niin hän on vakoojallis-seikkailullinen. Mutta hänellä ei ole juuri mitään kykyjä. Kaikki James Bondin nokkeluus on sitä että Q on ohjelmoinut kätevän laitteen jota käytetään siten että painetaan nappia. James Bondin oveluus onkin rajoittunut siihen että joskus hän ei sano heti nimeään sillä omituisella toisteisella ja täsmentävällä tavalla jonka jälkeen nimeä ei voi unohtaa. (Bond, James Bond). Eikä edes naamaria käytä. (toisin kuin Batman.) Muutenhan Bond onkin oikeaoppinen supersankari, ei vain ilmeisesti ymmärrä että naamioituminen olisi hyödyllinen keino kätkeä identiteetti. Ja että Groucho-Marx -mallinen joulupukkinaamarikin on parempi naamioitumiskeino kuin se että omalla nimellään ja naamallaan menee kaikkialle esittäytymään.

Muutenkin näyttää siltä että pahikset jotenkin säälivät Bondia, kun aina selittävät oikein alleviivaavasti tälle kaikki suunnitelmansa. Kyllä minuakin säälittäisi, ja kertoisin. Onhan hyvä että pidetään töissä vähän vähälahjaisetkin.

Näin päättelen että jos saamme käytettävyydeltään laadukkaat Q:n tekemät James Bond -vimpaimet, olisi vakoojallis-seikkailullisuus mahdollista vielä tässä kerettiläis-avaimenrei'ällisessä ajassammekin. Ilmeisesti moni muu onkin tiedostanut tämän.

Siksi Batmaneita on niin vähän, mutta niin moni on ollut James Bond.

Ei kommentteja: