lauantai 28. joulukuuta 2013

Pieni ajatus ; Kaikki ihmiset uskovat samaan jumalaan, he riitelevät vain ...

New Age -sävytteisissä näkemyksissä panostetaan siihen, että kaikki ihmiset uskovat samaan Jumalisuuteen ja eri kulttuurit viittaavat samaan asiaan. Eli kaikilla on yhteinen usko Jumalaan ja ihmiset lähinnä riitelevät nimistä.

Homo religiosus -näkemyksen sävyttämät kristityt korostavat samantapaista. Heille ihminen ei voi olla ateisti, koska hän oikeasti tietää että Jumala on olemassa, sillä lailla alitajuisesti jos ei muutoin.

Tämän näkemyksen kanssa on vaikeaa olla erimielinen. Sillä kun katsomme uskontoja ja kulttuureita, voimme huomata, että kaikki ihmiset uskovat samaan Jumalaan ja he riitelevät lähinnä Jumalan nimestä. Universumin synnystä. Jumalien lukumäärästä. Paranormaaleiden kykyjen olemassaolosta. Onko Jumala universumin ulkopuolella universumin sisällä vai universumi itse. Onko Jumala tietoinen vai jonkinlainen maaginen voimakenttä. Onko jumaluus vaikuttamassa universumin tapahtumiin, onko se vain maagikkojen passiivisessa hallinnassa vai onko Se vain tarkkaileva voima. Voidaanko ylipäätään puhua Jumalasta. Onko ihminen lujemmin osa luonnon kaikkeutta vai perimmiltään luonnon ylittävää yliluonnollista. Onko ihminen perimmiltään hyvä vai paha. Moraalisäännöistä. Mikä on ylipäätään hyvyyttä ja mikä pahaa. Tabuista. Miten Jumala suhtautuu toisiin uskontoihin. Onko tuonpuoleista elämää vai onko kaikki vain tämänpuoleista sielunkiertoa. Pelastuuko ihminen teoilla vai uskolla. Pelastuuko ihminen ylipäätään. Onko kuoleman jälkeen elämää. Onko kuoleman jälkeen pelastusta. Onko kuoleman jälkeen rangaistuksia. Voiko omaan tuonpuoleiseen kohtaloon vaikuttaa. Voiko jo kuolleen omaisen tuonpuoleiseen kohtaloon vaikuttaa maan päällisin rituaalein. Tarvitaanko rituaaleja mihinkään. Miten naisia kohdellaan. Mikä on sukupuolten rooli. Mikä on seksin suhde henkisyyteen. Kuuluuko eriuskoisia käännyttää, vai pitääkö olla sisäänpäinlämpiävän elitistinen. Onko ihmisten tunteilulla suhde yliluonnolliseen vai pelkästään omaan sisäiseen itseen.

Ja koko lailla pitkä lista muita asioita. Mutta ymmärsitte pointin. Ihmiset ovat yksimielisiä kunhan kaikki "pikkuasiat" ladataan tieltä. Se kaikki runsas aineisto joka jää jäljelle on se, mikä yhdistää kaikkia ihmisiä. Jäljelle jää hurja lista asioita. Asioita jotka eivät vain nyt satu tulemaan mieleeni.

Ei kommentteja: