keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Pieni ajatus : Lopun onnellistamisesta

"All endings are the same if you tell them long enough."
(Ernst Hemingway, "Death in the Afternoon")

Ylläoleva Hemingwayn ajatus voidaan vääntää pienellä modifioinnilla muotoon jossa onnellinen loppu määritetään joksikin jossa osataan lopettaa ajoissa.

Idea tuntuu sopivan ainakin satuihin. "Ja he elivät elämänsä onnellisena loppuun asti" on lause, joka lopettaa sadun. Onnellinen loppu joka johtuu siitä että tarina lopetetaan ajoissa. Ei kerrota miten hirvittävää olisi elää sellaisen ihmisen kanssa joka tuntee sen pavun niiden kaikkien patjojen alta. Ei luulisi olevan hyvää vaimomateriaalia sellaisen. ; Pieni kivensiru jossain idyllisellä retkelläkin johtaa siihen että prinsessa saa lihashaavan. Ei kerrota kuinka prinssi rapistuu ja saa erektiohäiriön ja miten suhde väljähtyy romanttisesta huumasta vuosikymmeniä ennen tätä.

Yle Teemalla Zizek analysoi elokuvia. Hänkin nosti esiin ajoissa lopettamisen, joka oli oleellinen jotta tarina voitaisiin lopettaa ajoissa. Erikoista kyllä, hän nosti tässä esiin tragedian. Hahmon kuolema voi olla keino lopettaa ajoissa. Zizek analysoi "Titanic" -elokuvaa. Sen perusviesti tiivistyi Zizekin mukaan lomaromanssiksi. Rikkaistosta peräisin oleva nainen sai tilaisuuden hyväksikäyttää köyhää kulkuria ; Hän osti halvan muotokuva, käytti nuorta miestä seksuaaliseen mielihyvään. Myös irtautuminen johon Rose ei kyennyt itse johti siihen että Jackia käytettiin sulhasesta irtautumisen välineenä. Ja lopulta Rose pääsi eroon olemalla suojassa ja antamalla toisen hukkua. Zizekin mukaan Rosen ja Jackin romanssilla ei olisi ollut tulevaisuutta, siitä olisi kenties seurannut lyhyt romanssi ja sitten köyhäilyä ja katkera ero. Zizekin mukaa "Titanic" saa tarinaansa ikuisen rakkauden vain kuoleman kautta. Elämän katkeamisen kautta rakkaus julistettiin ikuiseksi.

"This wallpaper will be the death of me - one of us will have to go"."
(Oscar Wilde [ei toki kuolinvuoteellaan, suositusta urbaanilegendasta huolimatta])

Ei kommentteja: