lauantai 31. joulukuuta 2011

Hyvää viimeistä vuotta!

Pimeyttä tunnelin päässäMinulta ei tavallisesti tule mitään kovin optimistisia uuden vuoden tarinoita. Suhtautumistapani ja odotukseni ovat hyvinkin matalalla. Pidän tätä kyynisyyttä jopa realismina, ja epäonnistumiset (näissä ennustuksissa) ovat juhlan paikka. Uusivuosi kuvaakin tunnelmiani sitä kautta, että räjähdykset voidaan nähdä paitsi kauneutena, myös destruktiona. Tämä yhdistelmä sopii aiheeseen.

Tähän uuteenvuoteen onkin hyvä laittaa niin positiivinen asia kuin maailmanloppu. 2012 on hyvin suuresti mainostettu maailmanlopun päivä, jonka taakse asetetaan paljon odotuksia Esimerkiksi "paranormaaliblogi" muistuttaa arvovaltaisesti vuosien kokemuksella, että "Maailmanloppu 2012. Maailmanloppuun kannattaa alkaa valmistautua nyt, sillä se on lähellä. Niin muinaisten mayojen, kiinalaisen I Chingin kuin Merlin-velhon ja antiikin oraakkelienkin väitetään ennustaneen maailmanlopun tulevan vuonna 2012. Voivatko ne kaikki olla väärässä?"0 Arvostettavat tiedemaailman norsunluutornin hyljeksimät toisinajattelijat ovat MuroBBS:ässä1 osanneet valistaa meitä viisaudella jossa maailmanloppu on kenties vain maailmanlaajuinen katastrofi.2 Uskottavaa arvovaa huokuva nimimerkki "professoriX" ilmoittaa että maailmanloppu 2012 on - sanasaivarteluista huolimatta - vakavasti otettava ilmiö ja tosiasia. "Sumerilaisten mukaan aurinkokuntaamme kuuluva nykytieteelle tuntematon planeetta, jonka elliptinen kiertorata on 3600-vuotta, palaa 2012 ja aiheuttaa suuren luonnonmullistuksen maapallolla. Nibirun magneettikenttä sotkee maapallon magnettikentän tms. On huhuja, että NASA olisi vahvistanut tämän ja laskenut, että esimerkiksi suurin osa mantereista peittyy veden alle magneettikenttien muutosten ja maanjäristysten seurauksena. Mutta tietenkään tietoja ei olla kerrottu kaikelle kansalle, koska silloinhan tulisi täysi kaaos. Nibiru planeetta on täysin totta. Nyt on kyse astrologisesta tutkimuksesta ja tieteestä."

Sillä aikaa, kun mietimme vakavalla hartaudella huhua luotettavana metodologisena tiedonhankintamenetelmänä ja pohdimme astrologista tiedettä 3 ja sen vaikutuksia maailmanlopun ennustuksiin, ja mielemme alkaa siirtymään miettimään sellaisia kysymyksiä kuin tuleeko kaloille maailmanloppu eri päivinä kuin leijonille, voinemme kuitenkin siirtää silmämme toiseen maailmanloppuun. Siitäkin on puhuttu paljon. Kyseessä oli vuosi 2000, jonka vaihtumisessa nähtiin suurtia uhkia. Esimerkiksi "Cracked" muistuttikin mukavasti näin uuden vuoden pohjalla meitä artikkelilla "10 real Survival Guides for One Very Fake Apocalypse" Se muistuttaa jälkiviisauden voimalla, että ennakkoaavistukset ovat vielä huonompi ja nolompi tapa tietää asioita kuin jälkiviisastelu. Se muistuttaa omalta osaltaan, miten vakavasti asia otettuun kaikkine Y2K -kauhukuvineen joissa yhteiskunta yht'äkkiä romahtaa kivikaudelle ja hurskaat fundamentalistihäijyläiset4 temmataan taivaaseen.

Siksi olenkin iloinen että tämä on ehdottomasti totaalisen viimeinen uusivuosi. Ehdottomasti viimeinen vuosi kun meidän tarvitsee kuunnella tätä 2012 -roskaa. Olen tavoistani poiketen hyvin optimistinen tämän asian suhteen ja iloitsen tästä maailmanloputa "the end of the world as we know it" on todellakin nurkan takana.5Uusivuosi räjäyttää lian pois!
0 Toivon että tämä on ns. retorinen kysymys joka huutaa implisiittisen automaattista "tottakai voivat" -vastausta. Mutta mikäli tämä on vain sitä "vain kysyy kysymyksiä", niin sitten ei ole mitään syytä pahastua koska minä "vain vastaan kysymyksiin" - ja ainakin minä pystyn nauramaan päin naamaa tämän asenteeni kriitikoille vielä vuonna 2013, jos olen oikeassa.
1 BS ei tule sanasta "BullShit", mutta kenties pitäisi.
2 Joka on optimismissaan yhtä ihastuttava kuin monien uskovaisten selittämät lievennykset heidän maailmanlopun ennustuksiin. Kenties ennen maailmanloppua tuleekin ylöstempaus. Ja tätäkin spektaakkelia ennen saattaa tulla vain pienempiä tuskan aikoja, jotka radikaaliudessaan vain muuttavat maailmamme sellaisena kuin se nyt tunnetaan.
3 Näkemys jossa astronomia vaihdetaan astrologaan - ratkaisuna yhtä perusteltu ja uskottavan rationaalinen kuin jos vaikkapa sellaiset normaalitieteen osaset kuin ajoitusmeneltemät tai evoluutiobiologia vaihdettaisiin ns. "creation science":en
4 "Häijyläinen" ei kuulunut näiden maailmanlopun profeetoiden sanomaan, mutta tein induktiivisen yleistyksen jonka rakensin sen pohjalta minkälaista persoonallisuustyyppiä nämä varoittelijat näyttivät virheettömästi ja ilman poikkeuksia edustavan. Jos sinulla on jotain valittamista, niin muistutan vain että näkemykseni on vähintään saatanan paljon paremmin perusteltu kuin näiden ennustajakohkareiden maailmanloppi 12 -vuotta sitten. Eikä tämä epäsymmetria estänyt näitä kohkareita kaahottamasta ja vittuilemasta.
5 Tosin pessimistisiä tunteita herättää se, että tässä käy vain juuri samoin kuin on käynyt esimerkiksi kreationistien paradigmanvalloitustarinoiden kanssa koko kreationismin olemassaoloajan ; He liu'uttavat aikajanaa pikku hiljaa eteenpäin, niin että itse asiassa viimeiset ties kuinka monta kymmentä vuotta ollaan fundamentalistien maailmassa odotettu pikaista tilanteenmuutosta ns. "säällisen ajan sisään". Paradigmanmuutoskelloa tupataan uudistaa aina joka ikisen isomman yksittäisen kreationistikirjan tullessa markkinoille. Että juuri tämä näkemys on sen uuden paradigman ytimessä, katsokaa tätä! Mutta tässäkin "nollaamisessa" on sentään se hyvä puoli, että vaikka se on paskaa, niin se on sentään uutta paskaa.

2 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

Miten voi ja miksi kannattaa valmistautua maailmanloppuun? Jos kerran kaikki loppuu, ei kai sille mitään voi eli ei kannata tehdä yhtään mitään? ;-D Korkeintaan voisi varata pari kiloa suklaata ja kokoontua sukulaisten kanssa syömään...?

Hörhömaalausopettajani on sitä mieltä, että maailmanloppu tarkoittaakin vain suurta henkistä mullistusta ihmiskunnassa. :) Sitä odotellessa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Sitä odotellessa ei kannata pidättää hengitystään koska muutoin ns. henkilökohtainen maailmanloppu koittaa varmemmin ja nopeammin.