maanantai 12. joulukuuta 2011

Jaettu tietoisuus

Massimo Pigliucci kirjoitti mainiossa "Rationally Speaking" -blogissaan vapaan tahdon ja tietoisuuden olemassaolosta. Hänen mukaansa "human volition (a much less metaphysically loaded and more sensible term than free will)" on evolutiivisesti hyödyllinen ominaisuus "If we take seriously the commonsensical idea that consciousness aids deliberative reasoning, then we see that it has a (important) biological function." ja että tietoisuuden on ajettava jotain funktiota koska se on sen verran energiaa syövä, että hyödyttömänä se karsiutuisi samaan tapaan kuin luolastojen pimeydessä elävillä eläimillä Ja siksi havaitsemme todellisuuden oikein ja käyttökelpoisesti - esimerkiksi kvanttihavaitseminen olisi irrelevanttia - "We are macroscopic objects and need to navigate the world as such. It would be highly inconvenient if we could somehow perceive quantum level phenomena directly, and in a very strong sense the solidity of a table is not an illusion at all."

Pigliuccin mukaan tietoisuus on havaintojen pohjalta jakautuva. Esimerkiksi on jotain havaintoja potilaista joiden aivot on halkaistu ovat kohdanneet keskenään taistelevia osasia, osa on tulkinnut tämän vapaan tahdon kiistäisenä, mutta Pigliuccille tämä kertoo lähinnä siitä miten aivot toimivat jos ne ovat rikki - ja toisaalta se paljastaa enemmän ; Tietoisuus voi jakautua "the two hemispheres are still conscious, so at best we have evidence that consciousness is divisible, not that it is an illusion." Eli tietoisuus ei ole illuusio jos ihmisellä onkin kaksi tietoisuutta.

Väärään tulkintaan ajaa tietysti se, että tietoisuutta onkin usein kuvattu jonain joka olisi "yksi". Tämä voi kuitenkin olla harhaanjohtavaa. "The Weizmann Wave" uutisoikin tietoisuustutkimuksesta jota suorittaa muurahaistutkija. Hänen lähestymistapansa on se, että hän tutkii aivoja ikään kuin ne olisivat hermosolujen parvi, eli käyttäytyisivät hieman samalla tavalla kuin yksittäiset muurahaiset keossa, tavalla jossa kokonaisuus koostuu näiden välisestä interaktiosta. On vähintään mielenkiintoista ajatella että tietoisuus olisi emergentti Swarm Intelligencen sivutuote.

Ei kommentteja: