maanantai 26. joulukuuta 2011

Kaveriverkosto

Facebookissa on nykyään paljon ihmisiä. Ja se on "kavereita" ja "tutuntuttuja" joita yhdistävät erilaiset asiat. Kun pyöräytin erästä facebookin kaveriverkostoa visualisoivaa ohjelmaa, sain aikaan verkon. Laajemmasta "äärimmäisen suurpiirteisestä" joukosta sain siitäkin verkon. Näisä on havaittavissa joitain samanlaatuisuuksia ja yhteneväisyyksiä, joten voidaan sanoa että puolituttuihin laajennettu analyysi kertoo tarkemmin samasta, mikä näkyy olennaisesti jo pienemmässä aineistossa.Tämänlainen verkkojen muodostuminen näyttää että minulla on erilaisia tuttavuusklustereita. Tämä ei toki ole sinällään ihmeellistä ; Ihmisillä on sellaisia sidosryhmiä kuten perhe, entiset luokkalaiset ja muut vastaavat joissa kaikki tuntevat kaikki. Olin kuitenkin erityisen yllättynyt siitä, että minun sosiaalisuuteni näyttää olevan voimakkaasti klusteroitunutta.
1: Huvittavia yleisluontosia yksityiskohtia ; Tuo iso pallo koostuu erilaisista nörteistä, joita on ripoteltu ympäri maailmaa. Tästä räiskähtää (ei erillisenä klusterina, vaan nimenomaan jonain joka levähtää nörttipiireistä) alavasempaan suuntautuva "purskahdus" joka koostuu skientisti-skeptikoista (mikä kertoo heistä jotain jonka me kaikki tiesimme muutenkin). Alhaalla oleva pikkuruinen hämähäkinverkko on perhe jne. Jostain syystä miekkailupiirit eivät rakenna säteittäisiä "keskushahmoista" ryhmää, vaan rakentuvat limeen ja lomeen jossa kaikki ovat muutamien kavereita mutta ei yksikään kaikkien ; Joukko on liitoksissa mutta löyhästi.

Olen nimittäin itse oletellut että tunnen lähinnä ihmisiä jotka tuntevat toisia ihmisiä. Eli toisin sanoen, että tutustun sellaisiin ihmisiin joilla on tapana tuntea muita ihmisiä. Ja näin minulla olisi vähän tuttuja, mutta tutuntuttujen kautta sosiaalisuuteni olisi lonkeroista. Facebookin verkostopyöritys osoitti tämän vääräksi. ; Näyttääkin itse asiassa vahvasti siltä, että olen käyttänyt näitä "tutuntuttuja", eli kaverin kautta hankin hänen sidosryhmäänsä useammankin kontaktin. Ja näin olenkin enemmän laajentanut kaverin kavereiden kautta eteenpäin ;

Erikoinen yksityiskohta on myös syntynyt rengasmainen muoto ; Ryhmät joita tunnen ovat hyvinkin omituisesti linkittyneitä, mutta eivät kuitenkaan muodosta yhtä massaa. Tämä viittaa siihen suuntaan, että "monialaisuus" ja "monipuolisuus" jota harjoitan rikkoo jonkin verran rajoja, mutta ei kuitenkaan vyöry valtoimenaan. En siis ole selvästikään sidoksissa "satunnaisiin asioihin" ja olen kiinnostunut ja liittynyt asioihin jotka eivät ole suinkaan toisistaan irrallaan.

Ei kommentteja: