tiistai 6. joulukuuta 2011

Huonosti haisevat filosofit.

"Höpötit ovat luotaantyöntäviä, mutta kiusallisia olioita, joiden lukumäärä on laskenut kuin sakkaava lentokone sen jälkeen kun satukirjamarkkinoilta putosi pohja. He ovat hitaita, tyhmiä ja kuitenkin varsin tylsämielisiä" ... "He ovat pientä kansaa, pienempiä kuin kääpiöt, jotka pitävät heitä hintelinä, salakavalina ja käsittämättöminä ja käyttävät usein heistä puhuessaan ilmausta "höpöttiuhka". He ovat harvoin yli metrin mittaisia, mutta pystyvät helposti nujertamaan itseään puolet pienemmän olion, jos pääsevät sen kimppuun takaapäin."
("Loru Sorbusten Herrasta")


Olen juhlistanut pyöreitä 100 -artikkeleita kirjoittamalla blogaamisesta. Tavallisesti olen kirjoittanut erilaisista tyylilajeista ja niiden valitsemisen ratkaisuista. Näin voidaan katsoa erilaisia kulmia joilla pääsääntöisesti oikeutetaan ja perustellaan tietynlaisia kirjoitusratkaisuja. Ja yritetään löytää järkeä filosofian merkittävimpään kysymykseen "Miksi emme vain tee itsemurhaa?" "Miksi ihmeessä kukaan kirjoittaa blogia?" Tämänlainen on oikeuttavaa ja puolustelevaa kulmaa.

Tällä kertaa, kun kulmikkaan ympäripyöreä 2700 artikkeli paukahtaa ilmoille, otan mukaan argumentin vastinparin, kritiikin. Oikeastaan voidaan sanoa että älyllinen keskustelu ja filosofia vaatii kriittisyyttä toimiakseen. Jopa itsekriittisyyden voidaan nähdä tarkoittavan sitä että itse keksitään itselle kritiikkiä, eli yritetään keksiä itse miksi olisi järkevää olla erimielinen. Siksi ajattelin tehdä jotain jonka olen tehnyt vain kerran aikaisemmin. Delegoin asian muille kilpailun muodossa. Siis hieman kuten laiska laulaja voi laulattaa yleisöllä kertosäkeitä, voi laiska filosofi(wnb)-bloggeri(ocd) kirjoituttaa sisältönsä lukijoilla.

Kilpailussa on tietysti aina jonkinlainen standardi jolla eri kilpailijoita sitten punnitaan. Tässä on erilaisia kriteeristöjä ja vastaavia. Niinpä ajattelinkin rajata ihmisten kirjoituksen sisällön otsikkoon "Tämä blogi haisee!" Tekstin pitäisi jollain tavalla kuvata sitä miltä tämä blogi haisee ja miksi se haisee juuri siltä. Näin mukaan saadaan esteettisiä luomuksia. Kirjoitelman muoto voi olla sen sijaan mitä tahansa vakavahenkisestä kritiikistä huumoria apuvälineenä käyttävään iloitteluun. Tämän sisällä otsikkoakin saa pienessä määrin muotoilla, kunhan se ei sotke tärkeää ja oleellista tämän blogin haisemisen tematiikkaa. - Monet asiat hajuvestä hien kautta paskaan haisevat - ja ne haisevat erilaiselta ja eri syistä ja siksi tästä blogikritiikistäkin voi saada hyvinkin mielenkiintoista blogi(e)n haisemisen anatomia(st)a.

Kilpailun luonteen vuoksi mukana on tietysti aikaraja. Koska haluan rauhoittua joulun tunnelmaan oikeassa mielentilassa, asetan päivämäärärajaksi 23 päivän joulukuuta. Toisin sanoen viestin on oltava sähköpostissani viimeistään 23.12.2011 klo 23.59. Näin pääsen rauhoittumaan jolun tärkeään sanomaan ja lukemaan erilaisia moitteita siitä mitä teen kenties eniten elämässäni. Tätä kautta saan itselleni asiaankuuluvan juhlamielen. Sähköpostiosoite taas on tuttu puttu.Ja koska jokainen tietää että tämänlaisessa kisaamisessa on aina mukana loukkaantumisen ja itseensäkäpertymisen riski, olen päättänyt että toimin korkeintaan ennaltapäättävänä sensuristina. Eli jos näen jonkun kirjoituksen laaduttomana, voin jättää sen pois kilpailusta. Muutoin tuotokset ovat esillä ja lukijoiden arvoitavina. Muutkin pääsevät tätä kautta mukavaan yhdessäolon ja jakamisen tunnelmaan, joka taas on joulun parasta antia.
1:
Laatustandardit voivat tietysti muuttua tiukemmiksi jo sen takia että tekstejä voi tulla paljon, sillä oikea voittaja päätetään bloginreunuskyselyssä. Ihan sen takia että on mukavaa kun kilpailun voitosta päättää tämmöisissä kisoissa joku muu kuin se moitittava. Ja toisaalta on aina ihastuttavan oikeudenmukaista vaihtaa perinteinen tuomarikeskeinen arviointi siihen että se voittaa jolla on eniten ystäviä ja IP-osoitteita demokraattiseksi päätöksentekokoneeksi.

Ja koska tärkeintä ei tietenkään ole voitto, vaan hyvät palkinnot, olen päättänyt lahjoittaa voittajalle "Huonosti käyttäytyvät filosofit" -kirjan ilmaiseksi ja ilman postimaksuja. - Lupaan lisäksi kirjoittaa kirjan etukanteen jotain mukavan pilkkaavaa voiton kunniaksi ja merkiksi siitä moraalisesta ylemmyydestä jonka voittaja on minusta saanut! Kilpailuun voi toki osallistua salanimelläkin, kunhan varautuu henkisesti ajatukseen siitä että voittaja joutuu tarjoamaan osoitteensa sitä varten että voin lähettää illuminaatin palkkalistoilla olevat mafian ninja-salamurhaaja-assassiinit voiton mukavasti kotiin asti.

Ei kommentteja: