perjantai 2. joulukuuta 2011

Aika kovaa

Moni pitää miekkailun harjoittelua vaarallisena. Juuri tämä asenne taas on jotain joka tekee siitä turvallisempaa. Sillä kamppailulajeissa onnettomuuksia ja muita vastaavia syntyy yllättävän usein sen vuoksi että ollaan valheelisessa turvallisuudentunteessa eikä olla huolellisia. Tässä suhteessa miekkamies joutuu ottamaan korostetusti vastuun toisen elämästä ja terveydestä ja jo tämä kannustaa tervemielistä ihmistä kohti tiettyä varovaisuutta.

Toki harjoittelussa käytetään maskeja ja muita turvallisuutta parantavia välineitä. Mutta niidenkin rajat tulevat helposti vastaan. Esimerkiksi harva osaisi yhdistää tikaria erityisen vaaralliseksi etenkin jos kädessä on vaikkapa suojakilpeä. Miekan ja varsikirveen kohdalla pelottavuus ja vaarallisuus tulee helpommin esiin, koska ne ovat massiivisia aseita. Kuitenkin harjoitteluissa käytetyt rondellitkin ovat olleet varsin vaarallisia aseita. Piikkimäinen ulkomuoto ja järeät kädensijat sekä terän että pommelin puolella ovat tietysti sellaisenaan karunoloiset eivätkä tuota kunnioittavaa mieltä. Keittiöveitsikin on vakuuttavamman ja näppärämmän tuntuinen kädessä. Mutta rondel on funktionaalinen väline. Se on tarkoitettu haarniskassa olevan ihmisen käsittelyyn. ; Terän ideana on tunkeutua sisään ja kahvan muoto näyttää että niiden ideana on olla "purkinaukaisijoita" joissa kädensija on sellainen että nyrkki ja ote kestää lujaa impaktia ja että myös tikarin poisvetäminen onnistuu tehokkaasti vaikka tämä vaatisikin paljon voimaa. Väline on siis tehty maksimaaliseen lävistämiseen.

Tästä saimme muistutusta tänään kun harjoittelimme tikarilla lyömistä lujaa. Kokeiluissamme esimerkiksi useammasta päällekkäinladotusta vanerilevyistä tehty kilpi ja siihen kohdistettu isku saatiin vähän ajan päästä jopa menemään läpi asti. Tämänlainen kilpi kestää siis yllättävän vähän "maksimaalista myllyttämistä". Tämä pistää miettimään tilanteita joissa siellä takana olisi esimerkiksi harjoittelukaverin käsi (toisin kuin nyt).

Tämänlaisen kokeminen vähentää väärän turvallisuuden tunnetta. Huomiosta oikein ohjattuna taas syntyy huolellisuutta ja varovaisuutta, jolloin oikeita vahinkoja ei tapahdu. - Opetuksena tämä on sen verran arvokas että se on taatusti melko halvan kilven tuhoamisen arvoista.

Ei kommentteja: