Väkivaltaa käsitellään usein pelkkänä aktiivisena aggressiona. Kuitenkin väkivalta ilmiönä on paljon kompleksisempi asia. Se johtuu joistakin asioista, kuten vinoilusta tai rikollisuudestsa. Ja sen seuraukset voivat olla henkisestä pelästymisestä kipuun, vammautumisiin ja kuolemaan asti.
Moni väkivaltaa harjoittava tekee sitä aggressiivisesti testosteronipuuskassa miettimättä miten paljon elämää yksi katutappelu voi muuttaa. Jokaisessa pienessäkin katutappelussa on potentiaalia. Se voi levitä - kuten esimerkiksi Linnanmäellä tapahtui. Pieni jonossa tapahtunut riita levisi joukkotappeluksi : "joukkokahakkaan osallistui poliisin eilisen arvion mukaan jopa 150 maahanmuuttajataustaista nuorta. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut vakavasti. Pennasen mukaan poliisilla on käsitys, että Linnanmäen kahakan osapuolina olisi ollut kaksi etnistä ryhmää, ja jonossa etuilu olisi saattanut laukaista yhteenoton."
Tämän tajuaminen muuttaa vahvasti esimerkiksi itsepuolustuksen sävyä : Voittaja ei ole se joka saisi eniten pisteitä ja osumia, vaan se joka kävelee tilanteesta omin jaloin kaikkien osiensa kanssa - ja joka selviää asiaan liittyvästä juridiikasta. Ja silti : joskus väkivalta on väistämätöntä. Tällöin artiivinenkin väkivalta voi olla perusteltua. Syy ja mitoitus vain on oltava mukana vahvasti.
Tätä kokonaisuutta käsittelee melko hyvin Lawrence Kanen, Kris Wilderin ja John Finchin kirja "The Little Black Book of Violence: What Every Young Man Needs to Know About Fighting." Kirja on kohdistettu nuorille miehille aivan siitä syystä, että tämän ikäiset ja sukupuoliset ovat ne jotka useiten (1) tekevät väkivaltaa (2) joutuvat väkivallan kohteeksi.
Kirjan väkivallan käsittely alkaa siitä miten väkivaltaa voi välttää. Asioita käydään seuran vaikutuksesta ja reittien valinnan tärkeyteen asti. Väärille ihmisille ei kannata vinoilla tai käyttäytyä huomiotaherättävästi tai muuten väärin. Tämä onkin hyvä yksityiskohta, joka nostaa esiin sen, miten monella tavalla väkivallan kohtaaminen johtuu omista valinnoista. Tämä kohta voi tuntua vapauden kahlitsemiselta, jossa aggressiivinen voittaa. Mutta tärkein idea on siinä että ihminen kävelee kaikki jäsenensä kunnossa kun hän on väkivallan tapahtuessa jossain muualla.
Toinen kohta käsittelee aggressiivista kohtaamista. Siinä neuvotaan esimerkiksi sitä että juopuneiden kanssa ei kannata riidellä. Tässä mainitaan myös että humaltuneen hakkaaminen ei tuota hyviä tuloksia, vaan parempi tapa on väistellä ja horjuttaa tämän tasapainoa. Syy on se, että humalainen ei tunne kipua samalla tavalla kuin selvänä, mutta hänen tasapainonsa on sen sijaan keskiverroin muutenkin heikompi.
Kolmas osa taas käsittelee sitä, miten annetaan ensiapua. Ja muistutetaan siitä että väkivaltaan liittyy psykologinen valta joka tapahtuu pääasiassa väkivallan jälkeen. Tätä traumaakin on käsiteltävä. Itsetunto ja luottamus ihmisiin voi väkivallan vuoksi laskea pahastikin, eikä tätä ole syytä ohittaa olankohautuksella. Myös se, miten poliisin kanssa on toimittava on nostettu esiin. Väkivalta päättyykin lakitupaan asti, mikä muistuttaa suomalaisellekin siitä että väkivallasta on helposti juridisiakin seurauksia.
Yleisesti ottaen kirja tuo hieman vaihtelua perinteisiin itsepuolustusoppaisiin : Moni itsepuolustuskirja joka on tarkoitettu arkiväkivallasta selviämiseen - eli ei ole jonkin ensisijassa kilpailuun tai salitoimintaan sidotun lajin esittelyä - ovat pohjasävyltään aktiiviseen väkivaltatilanteeseen keskittyviä ja niitä on maustettu aimo annoksella pahistelua ja macho bullshittiä. - Etenkin naisille suunnatut ovat sisällöltään melko julmia ohjeita aktiiviseen väkivallasta selviämiseen voimakeinoin. Tässä mielessä kirja tuo esiin sen, mitä väkivaltaa tekevän tai kohtaavab olisi oikesti osattava ja tajuttava.
1: Kirjassa tosin mainitaan että nainen on lakituvassa vahvoilla suhteessa mieheen. Siksi miehen ei kannata lyödä naista ennen kuin tällä on ase. Kirjan mukaan sukupuolikysymyksen kohdalla se kuka on tehnyt mitäkin punnitaan hyvin naista tukevasti. Tämä itse asiassa voi osaltaan selittää sen, miksi naisten "street self defence" on hyvin väkivaltaista : Yksi syy on toki siinä että jos nainen on keskimäärin fyysisesti heikompi, on hänen tasoitettava tilannetta käyttämällä julmempia keinoja. Mutta kun lisänä on se, että juridisia ongelmia tulee epätodennäköisemmin, se myös kannustaa käyttämään vahvemmin ja julmemmin väkivaltaa. Onhan jopa Suomessa feministejä joista on ilmiselvää että naiselle kuulu uhristatus - eli diskurssissa jossa on nainen ja mies tappelemassa mies on tekijä ja nainen uhri - ja tämän avulla on haettu oikeutusta naisten aseistamiselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti