perjantai 23. heinäkuuta 2010

Taikauskolla terapiaa.

Usein ennustamiseen liitetään paranormaalit selitykset. Eli esimerkiksi horoskoopit olisivat kosmista yliluonnollista järjestystä ja tähdet määräisivät elämästämme. Samoin tarot -kortit kertoisivat tosiasioita ihmisistä koska korttejen symboleissa on kyky hankkia tämä tieto maailmankaikkeudesta.

Tällöin ennustuksiin ja luokituksiin uskomisen takana nähdään tälläiset selitykset. Näin ollen on oikein puhua taikauskosta ja pseudotieteellisyydestä. Mutta on mielenkiintoista etsiä jotain hyvääkin näistä taikauskoista.

Aloitan työn hyppäämällä lyhyesti akupunktiooon. Vaihtoehtohoidoissa akupunktio liitetään kehon energiavirtoihin. Suomen lääkäreiden akupunktioyhdistys sen sijaan viittaa paljon epämääräisempään versioon : Neuloja ei laiteta tiettyihin pisteisiin. Ja hoitoa käytetään kiputiloihin. Sen tehonkin katsotaan saavan vaikutuksensa samasta, mitä käy kun vaikkapa lyö nyrkin seinään : Muut kiputilat jäävät tiedostamatta uuden ärsykkeen vuoksi. Neulat vain tuottavat vähemmän vahinkoa.
1: Tässä mielessä minä olen tavallaan toistuvasti "akupunktioterapiassa ilman piikkejä". Sen jälkeen kun aloitin käsien kovettamisharjoittelun jalkani ei ole ollut kipeänä. Nyrkkien lyöminen säkkiin aikaansaa saman aktivoitumisen.

Tämä uusi näkemys ei kuitenkaan mitenkään tue vaihtoehtohoitajien näkemystä ; Akupunktion sisältö vaihtuu. Tämä ei toki ole ainutlaatuista. Ja yllättävän usein samoilla termeillä on eri sisältöjä eri konteksteissa. Näiden sekoittaminen keskenään on ekvivokaatio. Eli jos (ja kun) vaihtoehtohoitoakupunktion kohdalla lainataan lääkäreiden akupunktion saman näköistä sanaa ja pidetään sitä samana kuin omaa, syntyy virhepäätelmä.

Samaan tapaan asiat ovat mutkikkaita myös horoskooppejen ja muiden vastaavien kohdalla. Tarot ja horoskoopit voidaan "mutkan kautta" nähdä perusteltuina apuvälineinä. Silloin niissä on järkeä - mutta ne eivät mitenkään tue perinteisiä näkemyksiä, vaan pikemminkin sanovat että "tässä termissä on järkeä vasta kun perinteisestä määrittelystä luovutaan ja sisältö vaihdetaan uuteen".

Tarot ja horoskoopit voidaan nimittäin nähdä assosiaatioiden tuottamisvälineenä, jota voidaan käyttää oman elämän ja itsen tutkimisessa.

Tällöin temppu tavallaan toimisi juuri sen kautta, joka tekee esimerkiksi horoskooppien taikaominaisuudet epäuskottaviksi. Toiminnan nimittäin takaa Forer -efekti ; Ihminen yksinkertaisesti hyväksyy persoonallisuutensa kuvauksena heppoisin perustein. Kuvaus joka on epämääräinen tulkitaan siten että se sopii itseen ja muut tulkinnat unohdetaan ja tulos näyttää tarkalta. Näin moniselitteinen ja hyvin yleispätevä lausuma tuntuu juuri itseen sopivalta. Näin tarotistunnossa saataisiinkin monimerkityksellisiä, symbolisia ja epämääräisiä tulkintoja joille asiakas sitten rakentaisi merkityksen ja sisällön mielessään. Tämä tarkoittaa sitä että tarot ja horoskoopit innostaisivat itsetutkiskeluun. Oikea tulkinta on oikea, ei siksi että taivaankappaleiden asennot tuottavat sen, vaan siksi että ihminen valitsee sopivan ja itseensä sopivan tulkinnan ja mietiskelee tätä.

Tälläisellä on taatusti ainakin terapeuttista arvoa, tai sitten kyseessä on taiteellinen inspiraatio ja luomistila. Tämä on minusta ihan sopiva perustelu vaikkapa käyttää horoskooppeja elämän suuntauksen apuna.

Ongelmaksi tässä kohdassa tulee kuitenkin se, että "tarotin terapeuttinen arvo" helposti sidotaan tarinaan. Eli Tarotille saadaan käyttötapa, - se että tämä toimii jollain tavalla tietyssä kontekstissa - antaa jotenkin luvan uskoa myös niihin taikauskoisiin tarinoihin joissa tarotissa on maagisia kykyjä. Tätä oikeutusta ei kuitenkaan tapahdu.

Esitetty toimintatapa horoskoopille ei vahvista tähtien taikaa.

Ei kommentteja: