maanantai 26. heinäkuuta 2010

Materialismin peili on materialismi.

Materialismi on sana, jolla korostetaan usein rahan haluamista. Se liitetään ahneuteen ja hedonismiin.

Toisessa mielessä se liittyy aineellisuuteen : Asiat liittyvät aineeseen, kemiallisiin reaktioihin ja niin edes päin. Materialismi tässä mielessä liittyy realismin perinteeseen. Maailmasta haetaan ymmärrystä konkreettisten kappaleiden tarkastelun kautta. Aineellinen korostetaan henkisen sijaan arvokkaimmaksi todisteen tarjoaksi.
1: Tämä ajatus on merkittävä tieteessä ja empirismissä. Realismi oli eräänlainen lisähyppy rationalismin tapaan katsoa maailmaa. Esimerkiksi filosofit tekivät ahkerasti monenkin laisia aineetonta maailmaa koskevia väitteitä, mutta näitä ei testattu sen kummemmin. Realistille tämä ei riitä. Hän vaatii lisäksi jotain konkreettista. Voidaankin sanoa että vaikka realismi käyttää järkeä apuvälineenään, se perustuu pelkän järjen epäilyyn. Mieli ei ole kaikkivoipainen ja voimme keksiä erikoisia mutta epätosia selityksiä. Koettelu asettaa näille näkemyksille haasteen, johon ihminen ei voi vaikuttaa.

Tätä kautta onkin hauskaa huomata, että Karl Marx oli materialisti, koska hän yritti selvittää yhteiskunnan rakenteita konkreettisten kappaleiden, kuten tuotantovälineiden, kautta. Samoin Freud oli materialisti, koska hän yritti selvittää ihmisen mielen vetoamatta yliluonnolliseen sieluun.

Tästä onkin helpohko huomata, että sanan "materialismi" merkitys on oleellisesti muuttunut matkalla Marxin ja Freudin kynästä siihen "poliittisesti vasemmalle kallellaan olevaan" toimijoihin, jotka kovasti vastustavat ahnehtijoita ja kutsuvat heitä materialisteiksi. Tämä sanan sisällön radikaali muuttuminen voi vaikeuttaa ihmisten ymmärtämistä. Tai huvittaa.

Ei kommentteja: