tiistai 13. heinäkuuta 2010

Pieni vinoilu : Katanafanboyt.

YouTubeen on laitettu miekalla lyömisvideo. Testin kohteena on kuollut peuranraato.

Kommenttiraidassa on paljon hyvin tyypillisiä kommentteja. Kommentoijille on katanafanboy. Tämä ilmiö on itse asiassa yllättävän laaja : Britanniassa kaarevateräisten miekkojen käyttämiseen liittyvää lainsäädäntöä on melko tuoreesti rajoitettu lailla, koska siihen liittyy symboliikkaa. : Rikolliset pahoinpitelijät eivät selvästi mene lyömään ihmisiä pitkällä miekalla mutta katanaa pidetään lähes taianomaisena.

Katanafanboy ei tietysti ole välttämättä rikollinen. Hän on voinut pelkästään katsoa liian paljon animea.

Näin syntyy kuva jossa katana on erinomainen ja erikoislaatuinen ase, ja eurooppalainen miekka vain ruhjoo. Siksi videossa esitetty on heistä epäuskottavaa. Heillä on kovia epäilyjä videon käsittelystä. Epäilyjä on esimerkiksi siitä että ruhoa on leikattu valmiiksi. Kuitenkin tämä käsittely on luonteeltaan erikoislaatuista: Näytetty leikkuujälki on aivan viivasuora, joten leikkauskulman on täytynyt olla juuri oikea ja leikkauskohdankin aivan millilleen. Jo näin tarkka osuma itsessään vaatisi legendaarisia taitoja - sellaisia että tälläistä manipulaatiota ei tarvitsisi tehdä.

Itse asiassa videon tulos ei ole mitenkään yllättävä. Itse asiassa siinä lyöntitekniikassa on jopa tiettyjä puutteita - kuten ryhdin ja etäisyyden käsittelyssä - mutta nekään eivät tee teosta mahdotonta tai huijattua. Esimerkiksi koulullamme tameshigiri -rullia lyödään halki silloin tällöin. Eurooppalaisella miekalla eikä katanalla.

Tosin ajatus maksimaalisesta lyöntitehokkuudesta on hieman turhaa. Sillä ihmisen lyönti kahtia on overkill. Jos kohde on hengetön, se on aivan riittävän tehokasta. Paljon vähempikin riittäisi.

Ei kommentteja: