keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Voimakkaan lyönnin nopeus.

Miekalla iskemisen nopeus on kiinnostava asia. Jos lyöt nopeasti, et helposti saa massaa iskun taakse, jolloin tehot jäävät pieniksi. Jossain vaiheessa taas liike on niin hidasta että ei ole väliä vaikka kaikki paino olisi hyväksikäytettynä. Tätä kautta iskulle saadaan kaari. Yleensä maksimaalinen iskun voimakkuus saadaan jossain nopeudessa ja sen jälkeen hidastelu romuttaa tehot melkoisen nopeasti.

Esimerkiksi kun minunkaltainen amatööri lyö, isku on melko voimakas eikä hirveän hidaskaan:Aloittelija ei lyö yhtä lujaa kuin ammattitaitoinen: Miekalla opitaan lyömään voimakkaammin ottamalla esimerkiksi vipuvoimat kädensijasta mukaan ja olemalla iskussa siten että massasta saadaan maksimaalisesti käyttöön. Lisäksi harjoittelu parantaa lihasvoimaa, joten tätä kautta ihan fyysinen treenaaminen tekee kovemman iskun.

Tämä ei kuitenkaan ole "niin oleellista", kuin nopeus. Sillä taitava miekkamies kykenee iskemään maksimaalisen voimakkaan iskun olennaisesti nopeammin kuin aloittelija. Toisin sanoen hän ei häslää osien kanssa yhtä paljon, ja siksi oikeat asiat tapahtuvat oikeassa järjestyksessä oikeaan aikaan. Myös tauot yhdestä asiasta toiseen siirtyessä vähenevät, mikä tekee iskusarjoista olennaisesti nopeampia.

Eikä niin olennaista kuin tarkkuus: Jos lyö vaikkapa mattorullaa ja terä on vinossa, isku helposti kääntyy. Tällöin impaktissa on iso pinta -ala. Suoralinjainen isku menee läpi aivan olennaisesti eri tavalla kuin vähän vinossa isketty joka helposti vie "maalin mukanaan". Huono iskijä voi iskeä lujempaa kuin taitava lyöjä, mutta matto ei mene poikki koska iskusta kuluu paljon voimia mattorullan lennättelyyn.

Ei kommentteja: