keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Pieni yhteenheitto : Symboli antimääritelmänä.

Symboli -sanan etymologisella taustalla on kreikan kielen sana σύμβολον (συν[syn-], yhdessä ; βολή [bolē], heittää ), joka merkitsee yhteen, kokoon heittämistä. Selityksen mukaan aate ja esine on symbolissa yhdistynyt kokonaisuudeksi.

Yleisesti ottaen symboli on tunnuskuva joka edustaa jotain toista asiaa. Symboli voi tätä kautta olla vaikka uskonnon tunnus tai viitata tuotemerkkiin. Niiden tutkiminen on sinällään ihan järkevää. Tällöin symbolia käytetään erottamaan tietty kokonaisuus toisesta, se on joko määritelmän tapainen (Kaarevoitettu M on sama kuin kirjoittaisi "MacDonald's".). Tai vähintään piirre joka on määritelmässä (Ne hampurilaispaikat joissa on ulkona kaarevoitettu M ovat MacDonaldseja).

Ajattelin sen sijaan keskittyä siihen että alkemiassa, oikkultiikassa ja muissa vastaavissa ilmiöissä symboleja käytetään hyvin eri tavalla. Ne ovat eräällä tavalla hyvän määritelmän vastakohta.
1: Määritelmissähän tarkoituksena on rajata asia toisista asioista. Symboli sen sijaan liimaa asiat yhteen.
2: Määritelmissä korostetaan tarkkuutta, jossa on tietty merkitys. Symboli taas on monitulkintainen. Ja itse asiassa, mitä monitulkintaisempi symboli on, sitä monipuolisemmaksi ja rikkaammaksi se nähdään.
3: Määritelmien käytössä korostetaan sisäistä ristiriidattomuutta. Symboli voi sen sijaan olla vaikkapa samanlainen kuin risti väärinpäin: Se on satanistinen symboli, ja toisaalta se yhdistyy Pietariin, jolloin symboli kertoo siitä että korostaa omaa alemmuuttaan Jeesukseen nähden. Pietarihan halusi itsensä ristiinnaulittavaksi pää alaspäin kunnioittaakseen Jeesusta. Hän ei halunnut lähteä samalla tavalla, jotta hänen kuolemaansa ei korostettaisi samanlaisena.

Määritelmien kautta ajatteleva, joka kuulee että joku on peto ei mieti että toisella olisi hampaat ja turkki. Tai että toinen sanoo että henkilö on vaikka Ilmestyskirjassa esiintyvä lopun aikojen Peto. Symbolien kautta tämänlainen yhdistyminen voidaan helposti tehdä, jolloin syntyy väärä analogia.

Ei kommentteja: