perjantai 30. heinäkuuta 2010

Ajoissa lopettamisesta.

Elokuvissa toiminta tiivistyy yhteen pätkään. Enemmistö lyhimmistä minisarjoista ovat helposti pidempiä kuin mikä tahansa elokuva. Televisiosarjassa onkin hyvin usein lyhyempiä "elokuvamaisia" jaksoja, jotka tiivistävät yhden kokonaisuuden, jossa juoni on pääkiinnostuksen kohteena. Lisäksi on parin jakson mittaisia kaaria joiden sisältöä ei alleviivata juuri yhtään. Ja sitten on laajempi pääjuoni, joka etenee hitaasti ja joka nousee sarjaa seuraavalle esiin varsin helposti.

Televisiosarjoilla on toisin sanoen monenlaisia rakenteita. Hyvä sarjan jakso ja hyvä sarjan rakenne voivat olla eri asioita.

Televisiosarjat myös loppuvat. Tämä lopetus on minusta hyvin tärkeä asia. Moni muu ei näe asiaa samalla tavalla. Mutta minulle sarjan lopetustapa on hyvin tärkeä. Se ikään kuin tekee kokonaisuudesta kompaktin paketin. Tai jättää tekemättä. Korostaakseni lopetuksen tärkeyttä, nostan esimerkin kautta esiin sarjoja joista muuten pidän. Niiden lopetuksista sen sijaan pidän hyvinkin eri määrän.

"Firefly" -sarja päättyi tuotannollisista syistä kesken. Viimeinen jakso on toki kaunis, mutta kokonaisuus jäi hyvin auki. Sarja ei ikään kuin loppunut ja kaikille jäi selväksi että sarja jäi kesken. Kaikki jakson hahmojen keskinäiset suhteet jäivät auki, kaaret avattiin mutta ne eivät sarjan aikana pääseet kunnolla edes siivilleen. Tämän vuoksi ei liene ihme, että tästä tehtiinkin elokuva ja sarjakuva jotka jatkoivat juonenkehittelyä sarjan tapahtumien ulkopuolelle.

"Salaiset Kansiot" taas teki toisen ääripään. Se tavallaan jatkui liian pitkään. Viimeiset kaksi tuotantokautta olivatkin jo ikään kuin eräänlaisia yritelmiä tehdä samalle pohjalle toinen sarja. Itse asiassa sarja olisi voitu rakenteellisesti päättää täydellisesti. Jos tuotantokausi 4 olisi jäänyt viimeiseksi, olisi sarja päättynyt jaksoon "Gethsemane", joka pitää sisällään Mulderin kuoleman. Seuraavan tuotantokauden alussa kuolema puretaan Scullyn tekemäksi lavastukseksi. Mutta ilman tätä koko sarja olisi ollut kuvaus siitä miten miehen oma pakkomielle syö miehen, ja kuinka totuuden etsiminen johtaa siihen että valheet nielevät ja päihittävät totaalisesti. Toki sarjassa oli tämän jälkeen montakin mainiota jaksoa. Mutta taustajuonen kaarteita ei olisi missään muussa vaiheessa lopettaa niin että koko sarja olisi ollut "koherentti paketti". Tarina olisi ollut myös sen verran voimakas, että nyt 9 tuotantokauden loppuun tehty lopetus ei vain saavuttanut samanlaista voimaa. Vaikka se olikin perussävyltään optimistinen verrattuna siihen versioon johon minä olisin halunnut stopin.

Yllä olevat ovat epätäydellisiä lopetuksia. Se voisi olla ALF, mutta tuossa sarjassa ei ollut kovin väkevää taustajuonta, joten sen lopetus oli lähinnä hyvin yhteensopiva sarjan alun kanssa, jossa kerrottiin olennaiset taustatiedot joilla sarja sitten vain pelleili ilman suurempaa pääjuonenkehittelyä.

Täydellisesti loppuva sarja on "Life". Se päättyi (onnellisesti) toisen tuotantokauden loppuun. -Eivätkä sen tuotantokaudet edes ole kovin isoja. Sen tapa käsitellä ensimmäisessä tuotantokaudessa "murhakaari" ja ottaa "lavastuskaari" toisen tuotantokauden aikana esiin ja ratkaisuun. Tämä oli juonen kannalta erinomaisesti tiivistetty. Kumpikin tuotantokausi on ehyt. Ja toinen tuotantokausi lopettaa ilmassa olleet asiat olennaisesti. Toiminta sopii kaikkiin hahmoihin. Toki sarja lopetettiin pikakelauksella, mutta tämä näkyy lähinnä kiireenä toisen tuotantokauden pääjuonen kehittämisessä. Luultavasti sarjasta olisi voinut tehdä muutaman jakson pidemmän, jos tätä liikaa tiiviyttä olisi päästy purkamaan.

Mutta televisiosarjat toimivat rahoituksen ehdoilla. Itse asiassa jokaien yllä olevan kohdalla lopetuksesta on jollain tavalla määrännyt tuotantoyhtiö. Jos tuotantoyhtiö olisi rahoittanut Lifeä vaikka kymmenen tuotantokauden ajan, olisi sarjaa taatusti tehty. Ja minä valittelisin sitä miten sarjaa oli venytetty. Moni on minun tavoin pitänyt "Lifestä", ja he ovat perustaneet erityisiä kerhoja jotka haluavat sarjan jatkuvan. Heille se on "save life". Minulle sarjan jatkuminen olisi katastrofi. Sitä olisi pakko seurata. Mutta silti kiroaisi sitä miten se hieno lopetus olisi mennyt piloille.

Ei kommentteja: