lauantai 12. kesäkuuta 2010

Nörtti.

Nörtti -sana kuuluu puhekieliseen määrittelyyn. Tätä kautta sitä ei ole "virallisesti määritelty" ja sanan sisällöt joustavat varsin laajasti. "Count Up" -blogissa se liitettiin sanapariin "sosiaalinen erakko". Yksineläjät toimivat yhdessä ja auttavat toisiaan. Tätä kautta se astuu mukaan aikaisemmin kirjottamaani internetin ja tosimaailman irrallisuuteen ja läsnäoloon.

Nörttiys liitetään usein erakkomaiseen elämäntapaan. Toki tämä ulkoisesti saattaa pitää paikkaansa. Ja stereotyyppisen nörtin ruokavaliokin on yhtä takaperoista kuin eräissä Venäjävitseistä : kylmä pizza ja lämmin kokis.

Itselleni nörttiys liittyy myös tempauksiin: Lukioaikoina olin vahvasti tekemisissä "irti elämästä" -järjestön kanssa. Se ei ollut mikään itsemurhakerho, vaan se esimerkiksi lukittautui Helsingin asemalle kannettavien tietokoneiden kanssa. Tätä kautta on selvää että sosiologisesti katsoen nörttisosiaalisuutta on voitava halkoa stereotypiaa laajemmin.

Tässä auttaa "City -lehti", jossa oli artikkeli geektytöistä. Se esittää jaon geek ja nerd -nörtteihin seuraavasti: "Tyypillinen nerd, nörtti, on tavista älykkäämpi, mutta sosiaalisilta taidoiltaan onneton tyyppi. Hänellä on yksi tai useampi kiinnostuksenkohde, vaikkapa tietokoneet, roolipelit tai scifi-elokuvat, josta hän tietää kaiken. Muusta maailmasta hän välittää hyvin vähän. Geek puolestaan on sosiaalisesti lahjakas, ulkonäöstään huolehtiva nörtti, joka on intohimoisen kiinnostunut jostakin teknologiaan, nettiin, pop-kulttuuriin tai mediaan liittyvästä asiasta."

Nerd on erakkomainen nörtti ja geek on hyvinkin seurallinen ja sosiaalisesti lahjakas. Asioita tehdään yhdessä ja muut samasta asiasta kiinnostuneet saavat apuja toisiltaan.

Vielä tarkemmin voitaisiin sanoa että jako voisi olla laajemmin outoihin ihmisiin. Tällöin voidaan puhua jopa "kolminaisuusopista", jossa on mukana nerd, geek ja dork. Kaikissa on takana sama taustasana, joka viittaa sosiaalisesti epänormaaliin jota voidaan vain pitää erillään massasta ja kutsua oudoksi. Tähän saadaan apuja jopa sanakirjasta. Usein määritelmissä on päällekkäisyyksiä ja eri vivahteita. Mielestäni hyvän yleiskuvan saa ottamalla kaikki termin normaalit vaihtoehtomääritelmät ja esittää ne yhdessä.
1: Geek : "A person regarded as foolish, inept, or clumsy. A person who is single-minded or accomplished in scientific or technical pursuits but is felt to be socially inept. A carnival performer whose show consists of bizarre acts, such as biting the head off a live chicken."
2: Nerd: "A foolish, inept, or unattractive person. A person who is single-minded or accomplished in scientific or technical pursuits but is felt to be socially inept."
3: Dork : "A stupid, inept, or foolish person: "the stupid antics of America's favorite teen-age cartoon dorks."

Kömpelyys ja typeryys yhdistetään kaikkiin. Määritelmät ovat yhteensopivia jos nämä vihjaavat sosiaaliseen typeryyteen ja kömpelyyteen jolloin obsessiivinen suhtautuminen tieteeseen voidaan nähdä esimerkkinä typeryydestä ja kömpelyydestä. Nörtin omasta perspektiivistä katsoen hän on enemmänkin kiinnostunut, innostunut, keskittynyt ja spesifioitunut. Siksi nörttiys on toisille pilkkasana, mutta nörteille itselleen siinä on yllättävän usein vahvastikin positiivinen sävy.

Ei kommentteja: