tiistai 15. kesäkuuta 2010

Teknologian kauneus.

Luontoon liitetään usein kauneus. Minutakin on aika helppoa nähdä miten jokin kukka on kaunis, ja avaruudesta otetut kuvat ovat varsin kauniita. Kun muistetaan mitä mieltä olen graffiteista, on selvää mihin olen astumassa seuraavaksi.

Teknologiaa ja biologista luontoa nimittäin yhdistää funktionaalisuus. Luonnonvalinta sallii vain toimivat ja elinkykyiset eliöt. Muut kuolevat ja niitä emme näe. Elottomassa luonnossa taas on säännönmukaisuuksia, jotka luovat rytmiä ja joskus jopa symmetriaa. Toisaalta ihminenkin on luontoa, joten miksi mehiläispesä, biologisen olennon rakennelma, olisi olennaisesti rumempi kuin ihmisen tekemä. Erottelua luonnollisen ja ihmisen väliin voi ollakin vaikea vetää. Uskovaisille tämä lienee vielä vaikeampaa, koska heille universumikin on älykkään Jumalan rakentama asia.

Itse lähestyn asiaa esteettisen kokemuksen kautta. Niitä valottavat ohessa olevat kuvat. Ne eivät itsessään ole kovin onnistuneita ja tarkkoja, mutta niihin molempiin liittyy kokemus. Valokuvat toivottavasti siirtävät mukana hitusen siitä subjektiivisesta atmosfääristä, jotka ilman teknologiaa ei olisi välittynyt.

Yläkuva on täyttömäeltä. Olen käynyt joskus jopa harjoittelemassa sen huipulla, koska niissä maisemissa harjoittelu on ihan erilaista kuin lähellä oleva aukea jonne on tehty asfalttipinta (jonne raahaudun useammin). Ylhäältä mäeltä näkee kauas ja ihmisen rakennuspyrinnöt näyttävät aika pieniltä sieltä katsoen. Tässä määrin teknologia näkyy nostokurjen kautta.

Toinen taas oli, kun odottelin töihin menoa. Ovet olivat lukossa joten sisälle pääsi vasta myöhemmin. Odotellessani tein kävelylenkin ja päädyin Helsingissä satamaan. Oli viileää ja töitä ei tehty ahkerasti. Kuului vain vaikeasti selitettävä matala, suorastaan mystiseltä tuntuva metallinen kumu, kun ilmeisesti tuuli aikaansai värinöitä kaapeleissa. Nostokurjet vasten taivasta olivat nekin tosi kivan näköisiä.

Teknologian ongelma estetiikan kannalta on vähän sama kuin ihmisten. Se on ongelma jos ja vain jos kykenee näkemään tarkasteltavan kohteen vain välineenä. Teknologian kauneutta voi olla vaikeaa nähdä juuri siksi että ne on rakennettu ensi sijassa välineiksi, mutta tämä ei poista esteettistä ulottuvuutta jonka voi löytää.

Ei kommentteja: