lauantai 12. kesäkuuta 2010

Pieni asia ihmettelystä.

Hansenin blogissa oli mietitty ihmettelyä. Tässä ihmettelyssä on eriytetty perinteiset mielikuvat jossa ollaan huuli pyöreänä ja hölmistyneenä ja päivittely jossa ihmetellään vaikkapa sitä miten nuoriso voi taas olla niin turmeltunutta. Tietämättömyyden halaamisen ja hätääntyneen kanaeomomaisen sosiaalisen sorinan lisäksi ihmettelyä oli uteliaisuuden sävy.

Tässä keskiöön nousi se, että asia problematisoidaan, eli asiaa ei oteta itsestäänselvyytenä, vaan sitä katsotaan ja ihmetellään ja opitaan matkan varrella jotain. Tämä eroaa "oikeassa olemisesta".

Tätä kautta ihmettelyt ovat itsensä kanssa hyvin erilaisia. Yhden ihmettely on toisen anti -ihmettelyä. Esimerkiksi skeptikon tapa yrittää selvittää kummitustapahtuman taustat tuntuu kummituksia uskovasta kauhealta: Skeptikko penkoo asian taustoja eikä ihmettele näkemänsä oudon edessä. Skeptikko taas näkee miten tylsää kummituksen kannattajan näkemys on, kun siinä kummitus vain otetaan Ylhäältä, asiana joka pätee ilman että sen taustoja on pengottu.

Ei kommentteja: