keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Tyhjät haudat kolisevat koviten.

Jouduin hieman erikoiseen tilanteeseen, kun minun piti selittää pääsiäisen ideaa muutamalle ulkomaalaistaustaiselle, jotka olivat eri uskonnon piirissä. Syynä oli se, että perjantai on vapaapäivä. Ja he halusivat tietää miksi ihmeessä heillä on vapaapäivä. Minun roolikseni jäi tämä, koska olen se "goofy guy", jolta tulee kaikkea joka on "both informative and silly".

Tämä alla oleva on suunnilleen se, minkä kehittelin luovasti ex tempore ja tankeroenglannilla. Enjoy.

Aloitin sen lauseella että pääsiäisenä iloitsemme syyttömän kidutusteloituksesta. Tämä voi kenties kuulostaa joltain joka on varsin morbid, mutta että sellaisia me eurooppalaiset olemme. Yrittämässä nähdä edes jotain hyvää kaikissa pahoissakin asioissa. Siksi olemme tehneet kidutuksesta jotenkin iloittavaa sitä kautta että kyseessä on sovitus.

Kidutettu ei ole syyllinen, vaan syytön eli emme tee "kauniin näkemistä rumassa" "helpoimman kautta" ja selitä että kidutus oli jotenkin ansaittu, se ei siis ole rangaistus. Ja mikä oudointa, tuomittu ottaa roolinsa vapaaehtoisesti. Hän olisi voinut estää tapahtuman. Siksi hän tekee tavallaan avustetun itsemurhan. Ja kuten käy aina, kun syytön tuomitaan : Aito rikollinen pääsee pälkähästä.

Jutun teologinen juju on siinä että aito rikollinen olet sinä. Siksi tästä kidutuksesta iloitaan. Ja koska egomme niin sanoo, tätä kutsutaan oikeudenmukaisuudeksi, emmekä ihmettele että miten ihmeessä tälläinen on sitä, mitä kaikkihyvä Jumala voisi tehdä. Toki kidutus ja kuolema ovat siitä outoja että ne ovat väliaikaisia. Siksi syyttömänä teloitetun kuolema kestää vain vähän aikaa.

Toki pääsiäinen olisi tässä muodossaan kovin raskas, joten olemme itse asiassa jakaneet juhlan kahtia. Perjantaina surraan kidutusta ja kuolemaa ja sunnuntaina iloitaan ylösnousemuksesta. Ja moni pyrkii pitämään nämä erillään. Mutta laajempi ymmärrys tulee siitä että ymmärtää että ei ole yhtä ilman toista. Tätä kautta perjantaina on mukana sunnuntaita ja voidaan sanoa että iloitsemme kidutuksesta. Ja sunnuntaina myös hieman suremme sitä että olemme syyllisiä.

I hope they asked a second opnion.

3 kommenttia:

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Yllättävän johdonmukainen selitys pääsiäiselle.

But I do hope you didn't use the word Easter.

http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=127864

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Antamasi linkki valaisi Syyllistyin vakavaan syntiin! Alkuperän tiesin. Että saman tien pitäisi kutsua nimellä "Satan holiday"/"Hitler sunday".

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Menit sitten kirjoittamaan suomeksikin.