lauantai 20. maaliskuuta 2010

Tasapaino

Yllä oleva kuva yrittää esittää erästä hyvin keskeistä asiaa. Ihmisen tasapaino nimittäin riippuu olennaisesti jaloista. Ihminen voi taipua eteenpäin ja sivusuunnissa. Mutta hän pysyy pystyssä isompien muutosten jälkeen enemmän suunnassa, joka saadaan kun hänen jalkojaan yhdistämään kuvitellaan viiva. Kuvan punainen näyttää missä suunnassa tasapaino on vahva. Kun tätä vastaan käydään jollakin tavalla 90 asteen kulmassa, tasapaino on tähän suuntaan heikommillaan.

Paras paikka on tietysti selän takana siten että päästään suoraan joko työntämään tai vetämään selän takaa tässä kulmassa. (Edessä olisi vastaava, mutta ihmiset potkivat ja lyövät sekä purevat ketterämmin eteen kuin taakse. Siksi jos sinun tulee lyödä jotakuta, pyri hänen taakseen.) Samoin edestä hyökätessä tasapainoa horjutetaan niin että jollain tavalla kohdistuu horjutusta tätä linjaa vastaan. Tämä toimii myös kampeissa tai jalan nostamiseen perustuvissa tekniikoissa.

Ja hieman yllättävää kyllä, tekniikat joissa toisen käteen tartutaan sisältävät usein myös myös horjutusta. Esimerkiksi kuvassa olevassa tikaritekniikassa kruunupää torjuu vastustajan tikarin, mutta työntää kättä samalla sivulle. Se, mikä tässä on merkittävää, on se, että se horjuttaa toisen tasapainoa juuri tuon epätasapainolinjan mukaisesti. Tekniikassa tapahtuu siis monta asiaa, torjunnan lisäksi siinä on otettu huomioon paikkaa ja molempien taistelijoiden tasapainoa. (Mikä tekee siitä "hienostuneen" ja "sofistikoituneen".)

Toki jos toinen onnistuu nykäisemään kruunupäätä tekniikan vastatekniikalla, tämän tasapaino horjuu myös. Käsitekniikoissa tätä tasapainolinjaa voi kuitenkin olla vaikeaa nähdä, koska useissa lukkotekniikoissa käsi on suorana, ja tämä on tätä kautta vipu joka kääntää suuntaa. Eli jos olet sivulla, näyttää että käsi on suorassa ja ja melko hyvin "vahvassa linjassa" jalkojen kanssa. Mutta kun kyynärspäätä painetaan ja toista pidetään kiinni, on käsi itse asiassa vipu joka kääntää voiman suunnan kohti heikkoa tasapainoa.

Lähes jokaisessa tekniikassa tämä tasapainolinja -asia on jollakin tavalla läsnä. Itse pyritään olemaan tasapainossa ja tekemässä voimakkaita tekniikoita, kun toisen tasapainoa ja voimaa pyritään häiritsemään maksimaalisesti. Horjuttaminen ei toki aina tarkoita suoranaista kaatamista. Mutta silti tasapainon käsittely on aina jollain tasolla olennainen asia.

Ei kommentteja: