maanantai 8. maaliskuuta 2010

Alhaalta.

Tikarin käytössä voidaan lyödä monesta suunnasta. Jos tikaria pidetään rystyasennossa, se osoittaa luontevasti eteenpäin silloin kun kättä pidetään ylhäällä.

Alhaalta lyöminen tässä asennossa tuntuu hieman heikolta. Tosin esimerkiksi Talhoffer näyttää miten sekin on tärkeää. Alhaalta lyövällä on selvästi tikari rystyotteessa.

Fiore dei Liberi ei sen sijaan pidä tästä tikarinpitotavasta. Alhaalla tikari vääntää käden jännittyneeseen tilaan. Tälläisestä ei ole hyvä aloittaa. Käsi on ikään kuin jumissa suorana tai ainakin ranne vääntyneenä. Ehkä tämän vuoksi esimerkiksi "Codex Wallersteinista" löytyy tikarilla lyömistä alhaalta päin. Mutta tässä lyöjä on selkä lyötyä päin. Näin tämä vääntymistila estyy ja iskuun saa enemmän voimaa. Toki tämä on myös siitä erikoinen tekniikka, että se perustuu väistöön ja hyökkäykseen sen sijaan että toisen tikari ja käsi otettaisiin hallintaan.

Jännittyneen ranneasonnon vuoksi italialaisessa tyylissä tikaria käännetään. Se on välillä eteenpäin ja välillä rystyasennossa. Tärkeintä on muistaa että silloin kun tikari on eteenpäin, voidaan hyökätä kaikilta neljältä suunnalta (ylhäältä, yläviistoista ja alhaalta) ja jos tikari on rystyotteessa, se suorittaa hyvin kolme hyökkäyslinjaa (ylhäältä ja yläviistoista). Kääntäminen vaatii hieman kikkailua.

Ei kommentteja: