keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Tekniikkakasasta systeemi.

Yleisesti ottaen treenataan erilaisia yksittäisiä tekniikoita. Nämä kuitenkin liittyvät yhteen. Tästä yksi esimerkki voisi olla vaikkapa se, miten Fiore dei Liberin "Flos Duellatorum" opettaa pitkään miekkaan yhden tekniikkasovelluksen ratsastusosiossa. Jos joku katsoo että hänellä ei ole hevosta, joten se ei kiinnosta, ikään kuin menettäisi hevosettoman taistelun kohdalta jotain olennaista. Tätä kautta tekniikat nivoutuvat ikään kuin "viitteinä".

Usein niitä yhdistää myös jokin sisäinen logiikka. Esimerkiksi aikidossa haetaan tasapainon järkyttämistä tietyllä logiikalla. Ja tämän logiikan sisällä vain on lukuisia ja taas lukuisia yksittäisiä tekniikoita. Laajempi periaate kattaa kasan yksittäisiä juttuja, joten yksittäiset tekniikat ikään kuin ovat yksittäistapauksia jotka avaavat ymmärrystä tästä laajemmasta osaamisesta. ("Tekniikkaponi" ja "aito osaaja" ovat eri asioita, joskin jo tekniikkaponin asema vaatii yllättävän määrän harjoittelua..)

Erikoinen mutta esimerkin kannalta arki -ihmisenkin tajuttava ja tätä kautta asiaa valaiseva logiikka löytyy vanhasta "I.33" -manuaalista, jossa munkit opettavat swashbucklingia.

Kirjan tekniikoilla on hyvin erikoinen rakenne. Koko kirjan kattaa muutama perustoimintatapa jonka yksittäisiä sovelluksia kaikki kirjassa on. Hyvä puoli on se, että niitä on vain muutamia. Huono puoli on se, että ne voivat paikoin olla varsin mutkikkaita oppia, kun niissä on erikoisia miekanpyörityksiä.

Kaikki tekniikat ovat tiettyjä liikeratoja. Toinen yhdistävä teema on se, että kaikissa toinen houkutellaan lyömään - siinä hengessä että "Tässä on minun miekka ja kilpi." Toisen lähelle mennään niin että tämä saadaan reagoimaan ja sitten tähän isketään ovela vastatekniikka. Toinen siis ikään kuin pakotetaan lyömään ja tähän reagoidaan.

Kirjassa tekniikat rakentavat lisäksi toisen ideaalin, jota voisi kutsua sanalla "suppenevan tyylin". Kirjan ideana on se, että alkutiloja on hyvin monenlaisia. Eri lähtöasennosta toinen voi tehdä vain tiettyjä asioita. Nämä tuntien voidaan aina tehdä jotain. Kirjan ratkaisu on se, että toinen saadaan vastatekniikoilla pakotettua hyvin rajattuun lopputilaan, josta heidät voidaan voittaa tekemällä tietyt asiat. Eli ikään kuin opetellaan miten "tuossa tilassa voitan". Ja sitten opetellaan muutama perustekniikka jolla (likimain mikä tahansa) toisen lähtötilasta mahdollinen toiminta saadaan ohjattua tuohon tilaan jossa tilanne osataan hoitaa. ~ Hyvin ankarasti karkeistaen : Jos osataan voittaa yhdellä tavalla, tämä riittää ja muu osaaminen on sitä että tilanne saadaan ajettua siihen.

Ehkä tämä tieto saa katsomaan yksittäisiäkin tekniikoita aivan uudella silmällä:

Ei kommentteja: