sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Aukeamat

Fiore dei Liberi on "Flos Duellatorumissa" miettinyt tekniikoiden lisäksi myös opettamisasioita. Tästä hyvä esimerkki löytyy asetteluista. Yksittäisille aukeamille on nimittäin jaettu selkeitä kokonaisuuksia siten että ne ovat kerralla nähtävissä. Otan tästä esimerkin heti tikariosuuden alusta. (Koska tikari on tietysti ehdottoman objektiivisen mielipiteeni mukaan siistein aihe koko kirjasta.)

Hän aloittaa tikariosuuden seuraavalla aukeamalla:Ensimmäinen sivu näyttää tikarin perushyökkäykset (4 kappaletta). Ja toinen sivu kertoo mitä kaikkea muuta tikarilla voi tehdä. Vastustajan tikarin riistoitselle, vastustajan käsien murtaminen, vastustajan lukottaminen ja maahan paiskaaminen vilahtavat. Tämä aukeama ei sisällä tekniikoita vaan laajemman kaavan siitä mitä tikarilla voidaan tehdä. Kaikki tekniikat joita esitellään ovat yksittäisesimerkkejä, ikään kuin syväluotauksia siihen mitä tämä aukeama tarkoittaa.

Seuraava aukeama sitten esittää ensimmäisen "playn":Jokainen yksittäinen kuva ja siihen liittyvä tekstinpätkä esittää yhden tekniikan. Aukeamalla esitetään yhteen perushyökkäykseen master, oikea tapa toimia, ja tälle remedy ja tämän aiheen tiimoilta pyöritään erilaisten tekniikoiden ja (vastatekniikan)vastatekniikoiden parissa, ja tässä on mukana kaikkia toimintatapoja aseistariisunnasta maahan paiskaamiseen asti. Kunnes viimeinen kuva näyttää vaihtoehdon sille miten ensimmäisen voi tehdä toisin. Kokonaisuus näkyy siististi yhdellä aukeamalla.

Ei kommentteja: