keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Syvälle sisimpään


Voicen uutinen edustaa uutta uskontojournalismin haaraa. Siinä ei puhuta teologiasta tai syvällisistä asioista ; Se kertoi pastorista, joka toivoi että hänen seurakunnassaan vierailevat naiset eivät käyttäisi alusvaatteita jotta Pyhä Henki pääsisi paremmin vierailemaan ihmisiin ilman maallisia esteitä. Syynä lienee enemmän alusvaatteiden "paheksuttavan seksikäs luonne" kuin halu tirkistellä.

En puutu asiaan tällä kertaa sen enepää kuin muistuttamalla siitä että seksi ja mystisyys kuuluvat usein yhteen. Pyhän Teresan mysteerinen jumalakokemus taipuu tarvittaessa mielenkiintoisiin asentoihin, sillä metaforat ovat hyvin samankaltaisia joita voitaisiin käyttää seksinkin kohdalla. Monessa kulttuurissa on hieros gamos -tyylisiä hedelmällisyyden rituaaleja joissa seksi on maallisen ja pyhän kontaktipinnassa.

Kristinuskosta vain tulee helposti ensimmäisenä mieleen moralismi ja neitsytkultti. Ja siksi kaikenlainen pervoilu vaikuttaa paitsi moralisoitavalta, myös tekopyhyydeltä. Ja kaikki tämänlainen on tietysti liian herkullista jätettäväksi vitsailun tai paheksunnan ulkopuolelle. Sillä mikään ei ole yhtä hauskaa kuin kaksinaismoralististen moralisoijien moralisointi.

Ei kommentteja: