Ihminen kuluttaa paljon aikaa jonottamisessa. Kaupoissa jonotetaan. Elokuvateatterissa jonotetaan. Ja jos mietitään vaikka liikenneruuhkaa, kysymyksessä on itse asiassa jonotustilanne. Ja melko usein kun on jonoa, on myös vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja siihen missä jonossa jonottaa. Ja tässä kohden tuntuu usein siltä, että oma jono olisi erityisen huonosti valittu.
Matemaattisesti katsoen tämä johtuu siitä että se on.
Ja tämä ei johdu siitä että olen kyyninen ja pessimisti. Lausunto on vain yksinkertainen elämän ja todellisuuden tosiasia, melko vastaanpanematon peräti. Jonottaessa ihmisillä on usein "huono tuuri". Enemmistöllä ei tietenkään voi olla keskivertoa huonompi tuuri. Mutta jonottamisessa ihmisten keskiarvo on huonon tuurin kohdalla. Arkisen jonotuskokemuksen kohdalla tämän kokemuksen takana on kolme hyvin erilaista syytä.
1: Jo se tosiasia että nopein jono on nopeampi tarkoittaa sitä että hyvä jono menee ripeämmin. Huonossa jonossa vietetään siis keskivertoa enemmän aikaa. Ja tämän vuoksi jonotusajasta valtaosa vietetään jonottamalla huonossa jonossa. Tämä ei tietysti ole sinänsä ongelma koska jos sattuu pääsemään nopeaan jonoon, niin jono etenee sitten rivakasti.
2: Toinen seikka on jo siinä että olet itse otoksessa. Valitsemasi jono muuttuu hitusen pidemmäksi. Tämä ei vaikuta jonon etenemiseen, mutta se toinen jono näyttää lyhyemmältä tai jos joku tulee siihen jonoon sinun jälkeesi, hän voi tulla jonoon jälkeesi ja päästä läpi samanaikaisesti. Tämä muuttuu merkittäväksi jos olet liikenteessä ystäviesi kanssa ja joudut odottamaan heidän kanssaan. Ja merkitys vähenee jos jonot ovat älyttömän pieniä.
3: Ylläolevat kaksi ovat kuitenkin "nappikauppaa ja alustusta", sillä pahin ongelma on siinä miten hyvä ja huono jono määrittyvät. Hyvät jonot ovat lyhyitä ja huonot jonot ovat pitkiä. Elämämme varrella olemme lyhyissä jonoissa ja pitkissä jonoissa, pitkässä jänteessä ikään kuin satunnaisesti arvottuina. Ja tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että keskimäärin olemme pitkässä jonossa. Ihan sen takia että pitkien jonojen otoskoko nimenomaan on suuri. Lyhyessä jonossa on vähemmän yksiköitä joihin "arpoutua". Tämä alin voi vaikuttaa kaikista abstrakteimmalta, mutta tämä on se Murphyn lainomainen voima joka vaikuttaa kaikessa jonotuksessa aina ja kaikkialla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti