torstai 13. maaliskuuta 2014

Ironia ; Karaokea ja stereotypioita

Humalassa oleva mies haluaa ilmaista itseään. Yksi toistuva tapa osoittaa huumorintajuisuutensa on siinä kun humalainen mies laulaa "Aikuinen nainen" (mä oon) -laulua karaokessa. Näin hän osoittaa kykenevänsä ottamaan itsensä keveästi. ; Samanlaista ironista rohkeutta ei nähdä vaikkapa sillä tavalla, että romani/mustalainen laulaisi "Mä joka päivä töitä teen" (joka ainoa aamu seitsemäksi meen). Eikä siten että maahanmuuttanut somali laula "Olen suomalainen" (tydy tydyy tydy tydyy).

Syynä on se, että kukaan ei usko että suomalainen mies olisi nainen, ei edes emotionaalisessa humalassa. Ja samoin kukaan ei usko että mustalainen tekisi töitä, ei edes veronmaksajana. Eikä somalin suomalaisuuttakaan vakavasti oteta. Eli se on jossain määrin muotoillen "se sama" syy miksi suomalainen laulaa esitetyt laulut ja muut eivät.

Siksi tajuamatta voi jäädä se, miten arjessa suomalaisen miehen perään ei toistuvasti huudella siitä että tämän pitäisi kasvattaa pallit ja parta. Häntä ei luulla tytöksi. Hänelle ei toistuvasti anneta naisten puolen avaimia uimahallissa. Eikä hänen juttujaan torjuta siksi että "ette te naiset noihin kykene". Sen sijaan töissäoleva "mustalaismanne" saa kuulla "hankkisit töitä" -huutoja, jopa terassien kantasuomalaisilta varhaisiltapäivänä. Ja samoin somali saa toistuvasti kuulla vihjeitä siitä että hän ei kuulu joukkoon.

Ei kommentteja: