lauantai 8. maaliskuuta 2014

Mikä ase kannattaa valita zombieapokalypsiin?

Zombiet ovat hämmästyttävissä määrin muodikkaita. Sen vuoksi aiheeseen liittyviä skenaarioita tulee mietittyä. Ja nörteissä piireissä ihmiset voivat jopa kysyä siitä minkälaisia aseistuksia kannattaisi valita zombieapokalypsin koittaessa. En toki usko zombieinvaasioon mitenkään relevanttina tai todennäköisenä tapahtumana, mutta asiaa on hyvä miettiä. Jos "Walking Deadin" Michonnen katanalla huitominen ja siihen liittyvä hurmeooppera todella lisää kiinnostusta miekkoihin "so to be it". (Olen tässä hieman kuten ne uskovaiset joista "ei voi olla vääriä syitä uskoa Jeesukseen".)

Kuten Alfred Hutton on esittänyt kirjassaan "The Sword Through the Centuries", on valittava oikea ase oikeaan tilanteeseen sanoessaan esimerkiksi että "The Small Sword is the Call of Honour, the Back Sword the Call of Duty." (Kevyt pistotyylinen ase on kaksintaistelua varten, sodassa sellainen olisi turha ja on otettava sapelityyppinen lyömämiekka) Kysymys aseistusvalinnasta kuvastaakin jonkinasteista tietämystä siitä että ei ole mitään yhtä ja parasta asetta kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.

Ensimmäinen vastaukseni on se, että en valitsisi oikein minkäänlaista "miekkamiekkaa". Sillä niitä joutuu huoltamaan jotta ne pysyvät kunnossa. On sen sijaan järkevämpää valita mukaan kirveen ja vesurin tyylisiä ratkaisuja. Ne ovat paitsi aseita myös työkaluja. Ja niiden huoltaminen ei ole yhtä välttämätöntä. Etenkin kirves toimii osumakohdan takana olevalla massalla. (Miekan painopiste taas on lähellä kahvaa joten impaktin rakenne on erilainen.) Mutta nämä olisivat vain "vara-aseita". Käyttäisin niitä niissä tilanteissa joissa "Walking dead" -sarjasa käytetään puukkoa. Eli kohtuullisen ahtaissa tiloissa. Kaikkialla muualla suosisin sitten jotain hitusen jämerämpää.

Vähän kuin tämä, mutta
isommilla piikeillä,
jotka sojottavat eri suuntiin.
Primaariaseeksi suosisin hilparia. Siis sellaista pitkävartista asetta jossa on keihään tyylinen kärki, jota on jatkettu kirves-vasara -yhdistelmällä Ja nimenomaan sellaista hilparia jossa on vasaraosa, eikä kahta piikkiä. Ja jossa vasaraosassa on hieman eri suuntiin meneviä parisenttisiä piikkejä.

Syitä valintaani on monia : Hilpari ei ole aivan hirvittävän pitkä eikä hirvittävän painava ase, ja sitä voi käyttää erilaisilla etäisyyksillä. Se ei ole tiellä, sitä jaksaa kanniskella ja siitä ei lopu ammukset. (Minulle tuskin kannattaa ampuma-asetta antaakaan.) Ja sitä on aika näppärä käyttää lyhyilläkin etäisyyksillä. Jos sitä käyttää kuten keihästä, voi pitää pitkän etäisyyden zombieihin. Nämä kammottavat olennot kun tuppaavat puremaan, joten niistä on hyvä pysyä loitolla. Vasaraosa on kätevä kallonmurskauksessa ja nähdäkseni zombieita ei kannata tappaa siten että niitä pistää näppärästi sydämeen jollain pistomiekalla tai lyö raajoja irti tai rikki. Jos kohteella on kallo jossa on aivot, en suosi teräaseita vaan jotain jossa on massaa ja jotain joka tunkeutuu sisään. Ja hilpareiden vasaraosan piikit on suunniteltu harottamaan siten että on hyvin vaikeaa lyödä sellaisella kulmalla että jokin niistä ei olisi iskulinjalla. Mekaniikkaan ei siis tarvitse keskittyä niin paljon. Ja luulen että zombieapokalypsissä mietteet voivat olla muualla, keskittyminen niissä olosuhteissa voi olla hyvinkin vaikeaa.

Toki jos zombie haastaisi minut kaksintaisteluun, voisin käyttää jotain herrasmiesmäisempää. Mutta tiemmä näillä kuolemanrajakokemuksen ylittäneet raahustajat eivät ole suurimpia herrasmieskulttuurin ystäviä ylipäätään, joten vaihtoehto ei liene zombieapokalypsiskenaariossa kovinkaan todennäköinen. (Katso vaikka heidän pöytätapojaan!)

Nyt kun olen vastannut tähän tärkeästä tärkeimpään kysymykseen, kukaan ei voi sanoa että olisin kyvytön käytännölliseen ajatteluun....

4 kommenttia:

Jklak kirjoitti...

Pelastuneiden leiri kannattaa suojata zombierynnäköltä vaeltaja/ soturimuurahaisilla....

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Milläs hankit soturimuurahaisia, saat ne tiettyyn paikkaan ja pysymään siellä? Olisi pian selviytyneiden leiri se jonka muurahaiset söisi sen viikon jälkeen kun zombit olisi jostain syystä naapurikorttelissa.

Jklak kirjoitti...

Em. muurahaiset merkitsevät saaliinsa erittämällä tiettyjä feromoneja. Elävät kuolleet tietysti spreijattaisiin tällä kemiallisella esanssilla. Samaten om leiri voitaisiin suojata kemiallisesti tehtävällä "aidalla."

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Jos saat zombien spreijattavaksi, tavalla jolla et spreijaa myös maastoa niin että muurahaiset purevat jokaista kiveä ja kantoa, niin voisit saman tien tappaa ne. Hilparilla.

Terve tietysti ajaisi helikopterilla ja ampuisi tarkkuuskiväärillä kaikki, mutta tämä lienee enemmistön hankittavissa olevien keinojen ulottumattomissa.