sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Pieni ajatus : Julistajan torjuminen

Uskovaisuuteen kuuluu usein sananlevitys. Tämän vuoksi sananlevittäjät ovat hieman kuten puhelinmyyjiä. Heillä on lupa toimia, he toimivat ja ihmiset kohtaavat heitä silloin tällöin. Ja koska puhelinmyyjillekin on myyntiesteitä, jonka jälkeen toiminta muuttuu laittomaksi, moni painiskelee erilaisten keinojen kanssa jolla he voisivat vähentää julistamista, tai ainakin vähentää sen toistuvuutta. Osa yrittää jopa olla kohtelias tässä prosessissa.

Erään uskovaisen ihmisen mielestä on erikoista että moni torjuu käännyttäjän sanomalla että he ovat ateisteja tai agnostikkoja. Esimerkiksi jos tämän sanoo Jehovan Todistajille, ollaan erikoisessa tilanteessa : "En oikein ymmärrä niiden ihmisten logiikkaa, jotka kuvittelevat, että "olen ateisti" tai "olen agnostikko" tai joku muu vastaava on toimiva tapa karkoittaa jonkun uskonnon levittäjät. Miksi kuvittelette niiden puhuvan teille? Saadakseen selville, että olisitteko tekin sattumalta Jehovan todistajia?" ... "Kristityn näkökulmasta se, että joku sanoo "olen agnostikko" tarkoittaen, ettei halua keskustella uskonasioista on suunnilleen sama kuin veden varassa oleva ihminen sanoisi avuntarjoajalle "olen vedessä" ja odottaa toisen ymmärtävän, ettei halua apua tai edes keskustella asiasta."

Itse näkisin että oman vakaumuksen kertovat haluavat luultavasti korostaa sitä, että ovat miettineet ja ratkaisunsa tehneet ja elävät sen mukaan. Kuitenkaan kristitty ei katso asiaa sanojan näkökulmasta, vaan hän on julistamassa uskontoaan uskovaisen näkökulmasta. Näin ollen tämä viestintätapa ja sen väärinymmärrys vaatii sitä että vakaumuksestaan kertova epäonnistuu koska ei kohdista viestiään kuulijalle. Ja vastaanottaja epäonnistuu koska ei kykene huomaamaan että sanoja ei sano asiaa mistään "kristityn näkökulmasta" koska on ateisti.

Toisaalta vakaumuksen korostaminen voisi olla tehokasta "kristityn näkökulmastakin" jos tämä olisi koherentti kristillinen näkökulma. Useinhan sitä kuullaan että ateismi on fundamentalismia. Ja fundamentalistit eivät käänny. Jos kristityn aitona tarkoituksena ei ole päteä ja riidellä vaan pelastaa ihmisiä, hän varmasti kohdistaa vaivannäkönsä rationaalisesti sellaisiin ihmisiin jotka haluavat pelastua. Kinaaminen vie aikaa jona aikana jokin syntinen voi olla kuulematta Jeesuksesta ja joutuu siksi kadotukseen, ihan vain sen takia että kiukku, ärsyyntyminen ja oma ylpeys on ajanut kristityn vihaan ja riitelyyn ateistin kanssa. Mutta tämä tulkintatapa ei helposti nouse esiin käännyttäjien mieleen, jossa on päällä "se yksi tietty vaihde", ja jossa ei jarruja tunneta.

Mutta tärkeä oppi tästä onkin se, että uskovaisten kanssa kannattaa olla selkeä. Ei antaa helppoja tekosyitä. Puhelinmyyjäkin voi ihmetellä jos heille sanoo että "emme tarvitse tuotettanne" ennen kuin hän edes on ehtinyt kertoa miten hieno lehtitarjous hänellä on. Jollain autistis-loogisella tasolla tämä ihmetys on ymmärrettävää. Mutta on hyvä välttää väärinkäsityksiä. Siksi minäkin selitän asian tavalla joka ei jätä tulkintoja. "Viiltäisin mieluummin kurkkuni auki sahalaitaisella sotilasveitsellä ja vuotaisin vereni lastenne päälle kuin kuuntelisin viittä minuuttia Teidän Jeesuksestanne." Se välittää viestin sellaisella tarkkuudella, että se ajanee hyvän ja tilanteeseensopivan viestinnän ehdot. Siinä ei tarvita mitään "kristityn tai ateistin näkökulmaa" joiden välillä pitäisi sompailla.

Ei kommentteja: