torstai 6. maaliskuuta 2014

Kunnioita krääsääsi

Klassinen eurooppalainen tapa käydä kauppaa on synnyttänyt lasihelytarinan. Siinä esimerkiksi intiaaneilta ostetaan jotain arvokasta rihkamalla. Moni on pitänyt tämänlaatuista toimintaa huijaamisena. Esimerkiksi Dorfman ja Mattelart moittivat "Kuinka Aku Ankkaa luetaan" -kirjassaan sitä miten Aku Ankoissa Roope-Setä usein huijaa primitiivisissä kulttuureissa eläviä ja että tämä on riistoa, hyväksikäyttöä ja muutoinkin epäkunnioittavaa kun kulttuurissa elävät nähdään huijattavina tietämättöminä ääliöinä.

Rihkama on kuitenkin myös mainio esimerkki siitä miten luksus määrittyy. Usein ihmiset määrittelevät luksukseksi jonkin joka on vain harvojen ulottuvilla. Ja näkevät tämän jonain pysyvänä tilana. Siksi emme helposti kunnioita vaikkapa lasten muovileluja. Ne ovat halpaa krääsää. Kuitenkin jos meille annettaisiin käteen raakaöljy ja sanottaisiin, että tuosta pitäisi muotoilla pari barbieta ja action mania, niin olisi sormi suussa ja tulisi kalliiksi projekti.

Tämä muistuttaa siitä että jos intiaani onkin vaihtanut jotain lasihelyihin, hän on saattanut olla ovelakin kauppamies. Länsimainen ihminen ei helposti huomaa tätä koska hänellä itsellään on helppo pääsy helyihin. Mutta intiaanille joka ei omista helyjenvalmistuslaitoksia on aivan sama onko jossain toisella puolella maailmaa jonkun toisen omistama lasihelytehdas. Se voisi olla saman tien vaikka kuussa.

Ja tästä saadaankin hauska vertaus. Kuvitellaan mitä UFO-avaruusalukset ovat ihmisille. Jos maahan rysähtäisi lentävä lautanen, se raahattaisiin aivan varmasti jonnekin salaiseen armeijan tukikohtaan reverse engineerattavaksi. Sen toimintaperiaatteista haluttaisiin päästä selville. Hallitukset olisivat valmiita maksamaan aivan älyttömiä summia rahaa tästä projektista. Työhön palkattaisiin niin fiksuja Diplomi-Insinöörejä, että olisivat naapureidenkin mielestä ihan fiksuja kavereita. Tiedolla aluksen toiminnasta on selvästi arvoa ja merkitystä.

Mutta samanaikaisesti voisi avaruusolento selittää että mitäpä tuosta. Monta vuotta vanha romu. Että annettiin se meidän S4M14NT3R0lle tuunattavaksi, jotta pysyy edes hetken poissa pahanteosta - ja senkin jälkeen levittää pahantekonsa laajemmalle alueelle niin että ei tarvitse itse kestää niitä kaikkia. Että mitä lienee ronklaillut sen kanssa. Jotain välkkyvaloja ja ujellusäänilaitteita asentanut. Mahdollisesti vitsin vuoksi jonkun lehmänsiirtosäteen. Humanoidi-ölliäiselle avaruusalus ei olisi mitään tieteellisesti merkittävää top -secret tason superteknologiaa, vaan jotain jota voidaan kylvää ympäriinsä juuri sen vuoksi että on niin romua että ei haittaa jos rysähtää ojaan tai Roswelliin koko alus.

Ihmisillä ei ole samaa tietotaitoa. Ja siksi voisimme vaihtaa asioita johonkin joka on teknologisesti ylivertaiselle humanoidille merkityksetöntä. Tätä tietoeroa voisi kenties hävetä se ihmis-insinööri ja siksi olisi S4M14NT3R0 äkkiä valtion salaista omaisuutta, jota ei päästettäisi sotilastukikohdasta ulos. Vaikka ei olisi mitenkään erityisen teknisesti osaava humanoidiksi. (Ja siksi emme ole hänestä mitään kuulleetkaan.)

Ei kommentteja: