Vierailin mystisellä Keravan aseman lähellä olevalla luolalla. Se tunnetaan paikallisten puheissa nimellä "Sampolan alikulkutunneli". Paikan nimi viittaa siihen että kansanperinne muistaa luolan käyttötavoista. Nimessä on viittauksia muinaisjumaltarustosta tuttuun maagiseen sampoon. Lisäksi nimessä on viite tuonpuoleiseen, ns. aliseen maailmaan.
Ihmiset, kenties apinamiehet tai muut puuttuvat lenkit, olivat pitäneet paikalla luolaelämää. Maassa lojui lasinsirpaleita. Lisäksi löytyi tyhjiä alumiinisia juomaleilejä joiden pintakuviointi viittasivat esimerkiksi karhun palvontaan, sekä myyttiseen Karjalaan joka on edustanut myyttistä suomalaisten paratiisimaista alkukotia, josta Jumala on heidät häätänyt ja laittanut ryssän vahtimaan sen rajoja tulisin miekoin, niin että ihmisellä ei ole tähän paratiisiin mitään asiaa.
Alueelta löytyi myös muutama maalisäiliö (tyhjä) joiden sisällöllä oli läheiseen pystysuoraan kiviseinään maalailtu luolamaalauksia. Luolamaalaukset kuvasivat sanoja kuten "Perkele" ja "FWE" jotka viitannevat muinaisiin jumaliin joihin maalaajat ovat halunneet saada maagisen yhteyden.
Paikka on selvästi jonkinlainen palvontapaikka. Luolan uhkea ulkomuoto ja koko ovat varmasti antaneet ihmisille henkisen kokemuksen.
Sampolan tunneli on modernillekin ihmielle upea kokemus! On kummallista, etteivät paikalliset matkailuviranomaiset ole tehneet siitä kohdetta. Siksi ehdotankin paikalle suojelua sen ainutlaatuisessa nykytilassa, ennen turistilaumojen rynnistystä ohjatuille kierroksille jossa he läpikulkevat tämän ainutlaatuisen luolaston. Nykymuodossaan luolalla on valtava tieteellinen arvo, sillä se avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden selvittää luolamiesten elämästä ja siitä mihin he ovat uskoneet. Paikalla olevien sirpaleiden luettelointi ja sitominen löytöpaikalla paikkatietojärjestelmään on jo aloitettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti