perjantai 1. marraskuuta 2013

Pieni ajatus ; On viihdettä

Horoskooppien seuraamista koskee erikoinen paradoksi. Valtaosa ihmisistä ei ota horoskooppeja vakavasti. Silti melko moni näkee aiheen kritisoinnin vääränä. Ja yllättävän usein kysymys ei ole siitä, että horoskooppi olisi lähtökohtaisesti niin typerää, että se tavallaan olisi jo sen tasoine, että sitä ei tarvitse tai kannata käsitellä.

Monesti ihmiset loukkaantuvat humanistisesti. Ja hyvin usein tässä korostuu sana viihde. Horoskoopit ovat viihdettä ja hömppää. Tällöin ei tietysti tarvitse noudattaa tieteellistä ajattelua. Kun asian myöntää olevan typerä ja perusteeton, saa sitä aivan rehellisesti myös harjoittaa. Ainoastaan konservatiivisimmat tai liberaaleimmat ajattelevat, että viihteellä olisi funktio. Että hauskankin pitää olla suorittamista, jossa opetetaan vaikka tiettyjä arvoja lapsille ja televisiontuijottajille.

Mutta usein horoskooppeja ei kuitenkaan seurata puhtaana viihteenä. Tosiasiassa horoskooppeihin suhtaudutaan myönteisesti, koska ne käsittelevät omaa itseä. Monista on hauskaa kuulla minkälainen on. Näin horoskooppi sopii sujuvasti kaikenlaisten - sinänsä hyvin suosittujen - nettitestien maailmaan. Johonkin, jossa vaikka mietitään että jos olisit "Firefly" -televisiosarjan maailmassa, olisitko Jayne Cobb, Malcom Reynolds vai joku muu hahmo.
1: Horoskooppi vetoaakin itsereflektioon samalla tavalla kuin ties mitkä "mikä koirarotu olisit" -kysyelmä. Ja nettitestejä on hauskaa tehdä - ainakin työajalla, jolloin pitkäaikainen sitoutuminen johonkin vaativampaan olisi ongelmallisempi kuin se, että nyhää valtaosan päivästään facebookissa toki vain "pari klikkausta" kerrallaan, mutta näistä sekunneista kasautuu minuutteja ja joillakuilla kenties jopa tunteja..

Ja tämä on skeptikon asiallista muistaa. Iso osa ihmisistä hakee atrologin vaikkapa polttareihin siksi, että se on hoopo asia ja tuo elämään hauskaa. He eivät hae astrologia vaikka vuoden välein, joka kertoo siitä että kyseessä ei ole uskonto tai elämäntapa. Mutta silti monesti horoskoopit otetaan yleensä vakavasti. Yllättävän monesti suhde tieteeseen on se, että horoskoopit eivät ole tiedettä, mutta se onkin jotenkin tieteen vika. "Jos ne kuitenkin ovat Totta" on se asenne joka kuvaa jopa hääastrologilla käyneen tunteita. ; Horoskoopintekijän kuvaus ja siihen liittyvät ennustukset ovat siis vähän kuin vetämään laitettu lottotiketti.

Mutta aika huonoa viihdettä tämä on. Sillä siinä missä horoskoopintekijä kysyy sinulta tietoja joihin et voi itse vaiuttaa ; Eli syntymävuotesi, syntymäpäiväsi ja syntymäkellonaikasi, ja kertoo sitten, että "olet skorpioni, eli itseään suojeleva ja tarvittaessa myrkyllinen hahmo",  roolipeleissä heitetään muutama kerta noppia ja sitten lopputulos on, että "olet äärimmäisen lihaksikas barbaari". Siinä on parempaa viihdettä, kun luvutkin vaihtuvat, mahdollisesti jopa joka pelikerta. Jumala ei kenties heitä noppaa, mutta pelinjohtaja heittää noppaa. Ja on todellakin jumalana jumalan paikalla. Tai ainakin pelit ovat usein jumalallisen hyvää viihdettä.

Onkin hieman koomista, että roolipelit, jotka ovat itsetarkoituksellisesti ja itsetarkoitukselllisesti mielikuvitusta ja fantasiaa, kohtaa pelotteluja siitä että todellisuudentaju voi niitä pelatessa heittää. Horoskooppien kohdalla vastaavaa huolta ei huudella, vaikka juuri horoskooppeihin asetetaan lujempia maailmankuvallisia identiteettisitoumuksia ja todellisuuskäsityksiä. Skeptikkona ei voi kuin toivoa, että kysymys on siitä että horoskooppien kannattajien kohdalla on jo liian myöhäistä. Mutta kyynisenä ei voi muuta kuin tiedostaa, että tämä toiveikas kuva ei ole kovin todennäköinen.

Ei kommentteja: